Luys TV (‘Luys’ betekent ‘licht’ in het Armeens) werd opgericht door journalist Aram Kuran en is begonnen met een team van 21 medewerkers.
De oprichting van het nieuwe kanaal heeft veel moeite gekost, maar het team heeft veel steun gekregen, vooral van president Recep Tayyip Erdoğan. Dat zegt hoofdredacteur Kuran in een interview met Anadolu Agency.
Eén van de eerste hoge gasten was voormalig woordvoerder van het parlement, eerste minister en minister van Transport Binali Yıldırım. Op 3 maart kwam hij op tv in een uitzending over de lokale verkiezingen van 31 maart. Bij die verkiezingen was hij kandidaat-burgemeester van Istanbul voor de Volksalliantie, gevormd door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Partij (MHP).
De eerste uitzending was op 6 januari 2019. Toen zond de omroep Kerstrituelen uit. Nu is er elke vrijdagavond om 8 uur een wekelijkse nieuwsuitzending in het West-Armeens, één van de twee takken van de moderne Armeense taal. Daarnaast is er twee keer per week een live uitzending.
“Toen we begonnen uit te zenden, kregen we meteen heel veel reacties van ons publiek. Daardoor zijn we nog enthousiaster geworden,” zegt Kuran. Als je de kijkcijfers ziet, wordt volgens hem meteen duidelijk dat er nood was aan zo’n omroep.
“Daarom ben ik zo blij. Ik dank mijn team en mijn land. In het bijzonder wil ik onze Armeense burgers bedanken die in het buitenland naar ons kijken. Vooral diegenen die in het buitenland naar onze programma’s kijken zijn heel tevreden,” aldus Kuran.
De programma’s gaan van shows, waarin de gasten debatteren over thema’s die belangrijk zijn voor de Armeense gemeenschap, tot culturele programma’s. Van de kinderprogramma’s is 70 procent in het Armeens en 30 procent in het Turks.
Momenteel stoffeert men de nieuwsuitzendingen door nieuws over te nemen van nationale zenders en persagentschappen als Anadolu Agency, en dat vervolgens in het Armeens te vertalen. In de nabije toekomst wil men naar dagelijkse nieuwsuitzendingen gaan.
Hij bedankte ook de Turkse openbare omroep TRT voor hun steun. TRT heeft hen documentaires over minderheden geleend uit hun eigen archieven.
Kranten en televisie maken zit Kuran in de familie. Zijn vader was één van de eersten in Turkije die in kleur kon drukken. Kuran zelf werkte als fotograaf en columnist voordat hj met de krant Luys begon.
Naast Luys worden in Istanbul nog andere kranten van Armeense minderheden uitgegeven: onder meer het 110 jaar oude Jamanak, het tweetalige Agos, de magazines Marmara en Paros. Daarnaast is er de uitgeverij Aras, die vooral Armeense literatuur en werken over de Armeense cultuur uitgeeft.
Bron: Sabah
✅