Algiers, de hoofdstad van Algerije, was woedend toen een Marokkaanse Bayraktar TB2 werd verdacht van het doden van drie Algerijnen in de Westelijke Sahara, dus bood Turkije aan om ook drones aan Algerije te verkopen.
Toen een vermoedelijke Marokkaanse drone-aanval in november 2021 drie Algerijnen doodde in de buurt van de Westelijke Sahara stad Bir Lahlou, gaf een woedend Algiers Turkije de schuld.
Hoewel er geen concreet bewijs was, geloofden Algerijnse ambtenaren dat Marokko, dat al een jaar vecht tegen het separatistische Polisario Front in het gebied, Turkse Bayraktar TB2 drones gebruikte bij de aanval op een vrachtwagenkonvooi.
Algiers was woedend en beschuldigde Ankara ervan partij te kiezen tussen twee Noord-Afrikaanse landen. Turkije heeft langdurige vriendschappelijke betrekkingen met beide.
In september 2021 ontving Marokko de eerste van 13 gewapende drones die het voor een gerapporteerde 70 miljoen dollar kocht van de particuliere Turkse firma Baykar.
Marokkaanse drone-aanvallen tegen Polisario doelen volgden snel, hoewel de Sahrawi onafhankelijkheidsbeweging had beweerd dat Chinese en Israëlische drones eerder ook tegen hen waren gebruikt.
In reactie hierop hebben Turkse diplomaten voor een meer evenwichtige aanpak gekozen, aldus meerdere bronnen. Wat betreft de netelige kwestie van de Westelijke Sahara, waarvan 80% door Marokko wordt gecontroleerd maar door het door Algerije gesteunde Polisario-front als onafhankelijk land wordt opgeëist, is Ankara dubbelzinnig geweest.
Ankara heeft de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara nooit erkend, maar steunt niettemin de inspanningen van de VN om de kwestie op te lossen.
In de daaropvolgende gesprekken heeft Ankara via zijn ambassadeur aan Algiers een eenvoudige boodschap overgebracht: wij staan ook open voor zaken met jullie.
Tijdens de maandenlange onderhandelingen inspecteerde Algerije alle beschikbare Turkse gevechtsdrones.
De gesprekken vorderden met de hulp van de Turkse ambassadeur Mahinur Ozdemir, een vloeiend Frans sprekende en politiek aangestelde persoon met een directe lijn naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor als er problemen waren.
Uiteindelijk kozen de Algerijnen niet voor de befaamde Bayraktar TB2’s, grote gevechtsdrones met bewezen ervaring in Oekraïne, maar ook in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach.
In plaats daarvan kocht Algiers 10 eenheden Anka-S drones, geproduceerd door het staatsbedrijf Turkish Aerospace Inc. Twee bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen vertelden MEE.
De Anka-S is een onbemand voertuig met gemiddelde hoogte en groot uithoudingsvermogen (MALE UAV), dat 30 uur non-stop kan vliegen. Dankzij de satellietverbinding kan de Anka-S een veel groter gebied bestrijken dan andere opties, wat betekent dat het nuttig is op plaatsen zoals Noord-Afrika met zijn duizenden kilometers woestijn.
Volgens bronnen is de overeenkomst vorige week afgerond en zal Algerije deze naar verwachting in de komende weken formeel goedkeuren. Het is niet meteen duidelijk wat de Marokkaanse reactie zal zijn.
Scherpe relatie
Rabat heeft een scherpe relatie met Ankara, omdat het Turkije’s regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) ziet als een islamistische kracht die weerklank vond in Marokko toen de Marokkaanse partij met dezelfde naam in de regering zat, van 2011 tot 2021.
De nieuwe Marokkaanse regering heeft niet geschroomd om Ankara via haar spreekbuiskranten te bekritiseren wanneer Turkije op gespannen voet stond met Saoedi-Arabië.
De Algerijnse regering is benaderd voor commentaar.
De betrekkingen tussen Algerije en Marokko bevinden zich op een dieptepunt, waarbij Algiers in 2021 alle diplomatieke banden met Rabat heeft verbroken, onder vermelding van “vijandige handelingen”.
Algerije steunt het Polisario Front in zijn strijd voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, dat in conflict uitbarstte nadat een drie decennia durend staakt-het-vuren in november 2020 werd verbroken.
Marokko is ondertussen beschuldigd van het hacken van telefoons van Algerijnse ambtenaren met Israëlische Pegasus spyware en heeft zijn steun uitgesproken voor een afscheidingsbeweging binnen Algerije.
Bron: Turkse media