De regerende alliantie in Turkije heeft een plan ontvouwd om de kieswetten te wijzigen.
Dit kan de pogingen van de oppositie schaden om de controle over het parlement af te nemen van de regerende partij van president Recep Tayyip Erdogan.
Een langverwacht pakket wijzigingen dat maandag werd onthuld, omvatte een verrassende maatregel die de manier zou veranderen waarop parlementsleden binnen kiesdistricten worden toegewezen.
Analisten zeggen dat het voorstel de pogingen van een groep oppositiepartijen kan ondermijnen om de controle over het Turkse parlement over te nemen na bijna twee decennia van dominantie door Erdogans partij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).
Erdogan, wiens AKP in 2002 aan de macht kwam, heeft de steun voor zijn regeringspartij de afgelopen jaren zien afbrokkelen door de opeenvolging van economische crises in Turkije.
Hoewel hij in 2018 het voortouw nam bij de wijziging van het bestuurssysteem van het land, waardoor de president meer macht kreeg, heeft hij nog steeds de controle van het parlement nodig om wetgeving goed te keuren, waaronder de jaarlijkse begroting van de regering.
Volgens de voorgestelde wijzigingen worden parlementsleden uitsluitend toegewezen op basis van het stemmenaandeel van elke partij in een bepaald district.
In het huidige systeem daarentegen worden parlementsleden toegewezen op basis van het stemmenaandeel van elke electorale alliantie, waarna ze worden verdeeld op basis van het stemmenaandeel van elke partij binnen dat blok.
Daardoor kunnen partijen parlementsleden krijgen in districten waar ze maar een klein deel van de stemmen halen.
De ontwerpwetgeving, die is ingediend door de AKP en haar partners van de Nationalistische Beweging partij (MHP), zal waarschijnlijk worden aangenomen in de wet, aangezien de partijen een meerderheid in het parlement hebben.
Oppositiepartijen, die jarenlang moeite hadden om de populariteit van de president een deuk toe te brengen, sloegen in 2019 hun eerste serieuze slag toen ze een officiële verkiezingsalliantie vormden om de AKP te verslaan in lokale verkiezingen in Istanbul, Ankara en verschillende andere grote steden.
Ze hebben op die samenwerking voortgebouwd en zijn steeds optimistischer geworden over hun kansen om Erdogan bij de volgende nationale stemming te verslaan.
Het onverwachte plan om het stemsysteem te wijzigen is het meest recente teken van de uitdagingen waarvoor de oppositie zich gesteld ziet in de confrontatie met Erdogan, die een breed scala aan instrumenten tot zijn beschikking heeft in zijn pogingen om aan de macht te blijven.
“Hij moet dit doen omdat hij, in het geval dat hij het presidentschap wint, niet het risico wil lopen de meerderheid in het parlement te verliezen,” zei Selcuki, directeur van het stembureau Turkiye Raporu.
“In het geval dat hij het presidentschap verliest, wil hij nog steeds een kans maken op een meerderheid in het parlement.”
Bron: Turkse media