AKP-zwaargewicht ‘Numan Kurtulmuş’

Steeds meer landen gaan over tot de boycot van Turkse goederen. Volgens Numan Kurtulmuş, leider van de parlementaire fractie van de AKP, neemt de overheid deze boycot niet serieus.

“We lachen hiermee. Die overheden moeten zich eerst gedragen als werkelijk onafhankelijk”, verklaarde hij op 18 oktober.

Saoedi-Arabië was het eerste land dat Turkse goederen begon te boycotten. Ondertussen zijn Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten gevolgd. Dit heeft een grote impact op Turkse ondernemingen.

De grootste van die bedrijven riepen Riyad op om de meningsverschillen met Ankara op te lossen. Beide landen liggen al enkele jaren overhoop wegens de steun aan bepaalde islamistische groepen, maar de moord op journalist Jamal Khashoggy in 2018 heeft de spanningen verder doen escaleren.

Al meer dan een jaar bestaat het vermoeden dat Saoedi-Arabië Turkse producten informeel boycot. Die boycot werd begin oktober officieel toen Ajlan al-Ajlan, voorzitter van de Saoedische kamers van koophandel, daartoe opriep vanwege de “constante Turkse vijandigheden”.

Steeds meer Saoedische waarnemers en bedrijven staan nu achter de boycot. De Alsadhan-groep, 1 van de oudste Saoedische warenhuisketens, is 1 van de voorstanders.

Aan Arab News stelde CEO Eid Alanazi dat het ongepast is om producten te kopen van, of te verkopen aan landen die zo’n duidelijke vijandschap tonen tegenover het koninkrijk en de leiders ervan.

Een andere supermarktketen, Abdullah Al-hotaim, verklaarde op 16 oktober geen Turkse producten meer in te kopen.

Marokko gaat Turkse producten boycotten

“We wijzen onze klanten erop dat we al onze departementen opgedragen hebben geen Turkse producten te importeren, ook niet van lokale producenten, geen nieuwe bestellingen te plaatsen in Turkije en alle Turkse producten uit het assortiment te halen. Onze supermarkt steunt de boycot. Het is onze nationale plicht om dit te doen, en we reageren hiermee op alle vijandige Turkse acties tegen ons geliefde koninkrijk.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)