Op maandag liet een politiek analist weten dat de Amerikaanse regering het absurd vindt om lijnrecht tegenover Turkije, een NAVO-bondgenoot, te staan.
Hij deed die uitspraak nadat Amerikaans president Donald Trump nogmaals bevestigd heeft achter de beslissing te staan om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. “Ik denk, na kostenbatenanalyse en als politiek standpunt, dat het absurd zou zijn voor de Amerikaanse regering om een NAVO-bondgenoot en een partner sinds jaren te confronteren en de relaties met Ankara op te offeren voor het bondgenootschap met de YPG, de Syrische tak van de PKK”, vertelt doctor Ali Bakeer, een politiek analist en consulent aan Anadolu Agency.
Bakeer behaalde een doctoraat aan de Arabische universiteit in Beirut. Hij benadrukte dat Turkije met een stapsgewijze operatie het Turks-Syrische grensgebied zal bevrijden van YPG/PKK-terroristen zonder dieper Syrië binnen te trekken. Het land heeft twee hoofddoelen: het verdrijven van de YPG uit het grensgebied, en het creëren van een mogelijkheid voor een aantal Syriërs om veilig naar huis te gaan. Volgens Bakeer is er wel een ongewenst scenario mogelijk, waarbij de YPG/PKK alle gebieden dat zij onder controle hebben, teruggeven aan het regime van Bashar Al Assad voor de Turkse operatie gelanceerd kan worden.
Op de vraag of het terugtrekken van Amerikaanse troepen ervoor kan zorgen dat de YPG toenadering zoekt tot het Assad-regime of Iran, antwoordde Bakeer dat alles mogelijk is. “De YPG is nooit echt tegenstander van Assad geweest, en soms hebben ze zelfs goede relaties met Iran onderhouden. Het zou dus geen verrassing zijn als de YPG toenadering zoekt tot Assad”, aldus Bakeer.
Volgens hem heeft Assad de facto de oprichting van de Syrische tak van de PKK mogelijk gemaakt toen zijn regime onderdak bood aan de ondertussen gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan en hem steunde en tegen Turkije gebruikte. “Later, in het begin van de Syrische revolutie gebruikte hij de YPG tegen Ankara.”
Hij denkt niet dat Rusland of Iran zullen interveniëren om de Turkse operatie in Syrië te stoppen omdat beide landen Assad ondersteunen om de controle over Syrië te herwinnen. “Misschien is Rusland later van plan een deal te sluiten met de YPG, maar zoals ik al eerder zei, is het nog te vroeg om te voorzien wat er nog zal gebeuren.” Bakeer denkt ook dat het beter is voor de PKK/YPG als ze zichzelf ontwapenen en een politieke partij worden.