Een aardbeving van 4,6 op de schaal van Richter veroorzaakte angst in Istanboel. De stad wordt vaker getroffen door aardbevingen. Experts zeggen dat deze aardbevingen niet ongewoon zijn, maar waarschuwen wel dat er in de toekomst een zwaardere aardschok kan zijn.

 

Op dinsdag werd Istanboel, de Turkse stad met de meeste inwoners, door elkaar geschud door een aardbeving van 4,6 op de schaal van Richter en naschokken konden worden gevoeld tot in de Westelijke wijk Tekirdağ.

Onder experts is de vraag gerezen of deze schokken een voorbode zijn van een veel zwaardere beving waarvoor zij al jaren waarschuwen. De schokken die een epicentrum hadden bij het uiterst Westelijke district Silivri veroorzaakten geen schade, maar de inwoners van Istanboel speurden wel de sociale media af naar het antwoord op de vraag of er een zwaardere schok zou komen. Deze aardbeving, met minstens 15 naschokken, is volgens experts niet ongewoon voor een stad die zo dicht bij een actieve breuklijn ligt.

Volgens Bülent Özmen, een expert op het gebied van seismologie aan de Gazi-universiteit, is deze aardbeving onder de zee van Marmara de manier van actieve breuklijnen om aan te geven dat ze er zijn. “We moeten niet discussiëren over wanneer een aardbeving komt. We moeten ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk schade ontstaat na een beving”, vertelde hij aan Demirören News Agency (DHA).

 

Een halfuur voor de aardbeving bij Silivri was er al een lichtere schok van 3,0. Özmen verklaarde dat deze schokken een verschuiving van de platen was in het meest actieve gebied van de Noord-Anatolische breuk, één van de meest actieve breuklijnen ter wereld. De schokken hadden plaats in het zogenaamde Kumburgaz-segment, 20 km van de kust van Silivri, op een breuklijn die van Oost naar West loopt. De laatste grote aardbeving vond hier zo’n 250 jaar geleden plaats en volgens Özmen verwachten wetenschappers dat er een schok met een kracht tot 7,5 op de schaal van Richter kan komen in dit segment.

 

“volgens Özmen verwachten wetenschappers dat er een schok met een kracht tot 7,5 op de schaal van Richter kan komen in dit segment”

In een interview vorige week zei Özmen dat geüpdatete aardbevingskaarten aangeven dat districten van Istanboel die dichtbij de zee liggen, zoals Silivri, een hoger risico lopen op aardschokken. Hij onderstreepte dat hoe verder een district verwijderd is van de zee van Marmara, hoe minder risico er is. Dit geldt vooral voor de Noordelijke districten. Volgens Özmen is het moeilijk te zeggen of deze vrij kleine schokken een grotere schok zullen veroorzaken. “Tot nu toe is dit de grootste beving onder de zee van Marmara. Het is moeilijk te zeggen of er nu een grotere beving volgt. De kans op een grote beving blijft hoe dan ook dezelfde, zelfs na de schok van dinsdag”, aldus Özmen.

 

Fadime Sertçelik is professor en  hoofd van de faculteit seismologie aan de universiteit van Kocaeli, waar in 1999 meer dan 17.000 mensen omkwamen na een aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter. Volgens haar is de aardbeving van dinsdag geen voorbode van een grotere schok. Gisteren sprak ze op een internationaal symposium over aardbevingen. Daar zei ze dat deze aardbeving niet ongewoon is voor een gebied waar elke maand meer dan 1.000 aardschokken te voelen zijn.

“Het was een lichte schok en voordat deze beving plaatsvond was er geen ongebruikelijke seismische activiteit geregistreerd. Natuurlijk raakten mensen die zich de aardbeving van 1999 nog herinneren in paniek, maar deze schok is er geen om zich zorgen over te maken. Dit soort schokken komt vaak voor langs de breuklijnen in Turkije. Natuurlijk leren deze schokken ons de les dat we de gebouwen waarin we wonen moeten beschermen tegen de bevingen, en dat we maatregelen moeten uitdenken over wat we in het geval van een grote schok moeten doen”, zei ze. Murat Nurlu, hoofd van de afdeling voor aardbevingen van de dienst voor noodgevallen en rampen (AFAD), liet weten dat de dienst voorbereid is op dergelijke schokken en dat burgers en lokale overheden alert moeten zijn voor de schade die bevingen kunnen veroorzaken. “Volgens statistieken komen elke twee jaar minstens twee bevingen voor waarbij er slachtoffers vallen of schade ontstaat aan gebouwen. Elke zes jaar is er risico op een grotere aardbeving. We moeten altijd voorbereid zijn”, zei Nurlu op het symposium in Kocaeli. Hij merkt ook op dat het land sinds de beving in 1999 al beter voorbereid is en denkt niet dat er nu grote chaos zal uitbreken, zoals dat wel het geval was in 1999.

Verschillende breuklijnen

Turkije is een van de landen waar de meeste seismische activiteit voorkomt. Het land ligt op verschillende actieve breuklijnen en dagelijks zijn er tientallen lichte bevingen en naschokken. De zone met de hoogste kans op schadelijke bevingen ligt boven de Noord-Anatolische breuk (NAF), waar de Anatolische en de Euraziatische tektonische platen elkaar raken. De NAF is een zijschuiving die veroorzaakt wordt doordat de Anatolische plaat naar het Noordwesten wordt gedrukt door de Arabische plaat. Deze breuk heeft in het verleden al verwoestende aardschokken veroorzaakt.

Laatste grote aardschok

De laatste grote aardschok in het gebied van de breuklijn ten Zuiden van Istanboel was op 22 mei 1766. Daarbij werd de stad zwaar beschadigd en kwamen duizenden mensen om het leven. Ten Westen hiervan ligt de Ganosbreuk. Daar vond in 1912 een beving plaats met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag onder de zeebodem 20 km ten Zuiden van het district Tekirdağ. Ten oosten van de stad vond de beving plaats die velen zich nog herinneren.

Een schok met een kracht van 7,4 die 37 seconden duurde, doodde op 17 augustus 1999 meer dan 17.000 mensen in de Marmararegio en verwondde zo’n 43.000 mensen. Het epicentrum van deze beving lag in de provincie Gölcük, zo’n 75 km ten Zuidoosten van de Bosphorus. Drie maanden na deze beving, op 12 november, doodde een schok met een kracht van 7,0 845 mensen in de provincie Düzce, zo’n 120 km ten Noordoosten van Gölcük. Er vielen ook meer dan 5.000 gewonden.

Düzce, Türkiye

Bron: Sabah