De Duitse politicus Andrej Hunko van de Linkse Partij (Die Linke), die deel uitmaakte van de 23 leden tellende delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), werd ingezet om het referendum over de grondwet van Turkije te observeren. De man bleek eerder deelgenomen te hebben aan demonstraties die werd georganiseerd door de terreurorganisatie PKK.
Mustafa Yeneroğlu van AK-partij en voorzitter van het Comité voor Onderzoek van de Rechten van de Mens, drong aan bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), om hun verontschuldigingen aan te bieden bij Turkije voor het sturen van een PKK-aanhanger als waarnemer voor het referendum.
Sympathisant van PKK
Hunko kwam naar Turkije om als lid van het OVSE-team het referendum te observeren in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir, hoewel hij bekend staat als sympathisant van de PKK-groep, die door Turkije, de EU en de Verenigde Staten als terroristische organisatie wordt gezien.
Eerder nam hij deel aan verschillende pro-PKK betogingen en drong hij aan bij het Duitse parlement om de PKK uit de lijst van terroristische organisaties te schrappen.
Dictator
In maart, sprak hij met een Turks dagblad, waarbij hij zei voorstander te zijn van een ‘nee’-stem bij het referendum. “Ik hoop dat de mensen in Turkije ‘nee’ zullen stemmen in het referendum”, vertelde hij aan de krant Birgun, terwijl hij de voorgestelde hervormingen bekritiseerde en president Recep Tayyip Erdoğan een “dictator” noemde.
Hoogste opkomst in de geschiedenis
President Recep Tayyip Erdoğan zei maandag in Ankara dat de “ja”-campagne werd gesteund door meer dan 25 miljoen mensen. “De verandering in de grondwet, die met de hoogste opkomst in de Turkse geschiedenis werd aanvaard, zal ons land ten goede komen.”
Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag ook een verklaring uitgebracht die het OVSE-rapport bekritiseert.
Onaanvaardbaar
“Suggereren dat het referendumproces niet aan de internationale normen voldoet, is onaanvaardbaar”, aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de verklaring werd ook toegevoegd dat verklaringen van de OVSE-ambtenaren voorafgaande aan het referendum laten zien dat ze met vooroordelen in het land zijn en de beginselen van objectiviteit en onpartijdigheid negeren.
Duitsland herbergt terroristische groeperingen
Turkse ambtenaren hebben de Duitse autoriteiten herhaaldelijk beschuldigd van het herbergen van terroristische groeperingen die zich richten op Turkije, zoals de PKK, de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) en het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C).
Voorstanders van de PKK, die door Duitsland en de EU officieel is geclassificeerd als een terroristische groepering, mogen propaganda verspreiden in Duitsland, met inbegrip van universiteiten, zonder te hoeven vrezen voor restricties of boetes.
Sabah