In een exclusief interview met de Turkse krant Sabah, beschreef Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Handel en Buitenlandse Zaken, de recente beslissing van Duitsland om de toespraken van Turkse ministers te verbieden als ‘een dubbele maatstaf’.
De spanningen tussen Turkije en Duitsland ontstonden vorige week nadat in Duitsland twee meetings, georganiseerd door Turkse ministers, verboden werden.
Een schijnheilige houding
Péter Szijjártó, bekritiseerde de Europese Unie, omdat zij een ‘schijnheilige houding’ aanneemt ten opzichte van Turkije en ging verder door te zeggen dat ‘een land dat respect heeft voor vrije meningsuiting en vrijheid van gedachte, maar dat tegelijkertijd verbiedt dat verkozen leiders uit andere landen hun burgers toespreken, een dubbele maatstaf hanteert’.
Referendum
De stad Gaggenau, in het zuidwesten van Duitsland heeft verleden week de toestemming tot het houden van een meeting betreffende het referendum over de grondwetswijziging van 16 april, ingetrokken. Deze meeting, tijdens dewelke de Turkse minister Bekir Bozdağ een toespraak zou houden, werd georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD).
Diaspora
De Hongaarse minister verduidelijkte hierover verder: “Ook wij hebben Hongaarse burgers in het buitenland, we bezoeken hen regelmatig en doen dit ook tijdens de verkiezingsperiodes. We snappen dus niet waar het probleem ligt, vermits wij (de politici) het allemaal doen…”
Hechte banden
Szijjártó benadrukte dat Hongarije “het Europees standpunt ten opzichte van Turkije totaal verwerpt” en verwees naar de sterke band tussen zijn land en Turkije. Hij beschreef Turkije als “ hechte bondgenoot, niet alleen binnen het kader van de NAVO, maar in het algemeen”. Wat de controversiële houding van de EU betreffende de mislukte poging tot staatsgreep 15 juli betreft zei hij :“We verwerpen totaal de Europese benadering, die gewoonlijk haar kritiek richt op Turkije” .
Samenwerking
Volgens de Hongaarse minister zouden de gebeurtenissen in de wereld, de regionale uitdagingen en de groeiende competitiviteit van Turkije, de Europese Unie moeten aanzetten tot meer samenwerking. ‘Spijtig genoeg is dit niet het geval, maar wij verzetten ons tegen de kritiek op Turkije die zich baseert op hypocriete elementen’ ging hij verder.
Beloftes nakomen
Szijjártó vroeg eveneens aan de Europese Unie om meer begrip te tonen voor Turkije, in het bijzonder voor de maatregelen die het land neemt in haar strijd tegen het terrorisme: ‘Onze houding ten opzichte van Turkije is: wat we ook beloofden, we houden ons aan onze beloftes’ en wees erop dat “de Europese Commissie haar rol niet mag overschatten”.
Sabah