KILIS – De kleurrijkste zaak van Kilis is zonder twijfel die van Muhammed (29), hij runt al een anderhalf jaar een eigen fruitcocktailbar. Zijn zaak is vanbinnen en vanbuiten versierd met Turkse vlagjes en de muren zijn bedekt met behangpapier die diverse exotische fruitstukken afbeelden. Ik hou van de Turkse president, de Turkse vlag en het land. Hij heeft de deuren geopend voor alle vluchtelingen uit Syrië”, besluit Muhammed.
Terwijl ik de zaak binnenstap van Muhammed, bereidt hij drie rijkelijk versierde fruitcocktails voor en als kers op de taart, laat hij honing druipen over de fruitstukjes die over de cocktails hangen. In tegenstelling tot andere Turkse steden, stikt het van fruitcocktailbars in Kilis. Ze worden vooral uitgebaat door Syrische mannen.
Na Muhammed de klanten heeft bediend, is het tijd voor een interview met hem. “Ik ben blij dat Turkije enkele jaren geleden de grenzen heeft geopend voor vluchtelingen. Mijn familie en ik zijn gevlucht voor het regime van Assad”, vertelt Muhammed mij. De afgelopen jaren zijn er veel Syriërs vertrokken naar West-Europa. Muhammed denkt er niet aan om naar Europa te vertrekken. “Eigenlijk ligt mijn hart in Aleppo. Ik droom ervan om terug te keren naar mijn geboortestad. Maar dat is enkel een droom.”, zegt hij. “In Europa zou ik niet kunnen leven, dat is een totaal andere cultuur en daar heb je geen Azan (oproep tot het gebed). De Azan in Turkije, dat wordt gereciteerd door de muezzin, is het enige dat mij doet herinneren aan de stad Aleppo”, gaat Muhammed verder. “Wanneer ik mijn ogen sluit, waan ik mij precies in mijn geboortestad”.
Alper G.
Dit artikel maakt deel uit van een bredere reportagereeks over het aankomende referendum in Turkije en de Syrische vluchtelingen die in Gaziantep en Kilis leven. Voor de gemiste artikels kan je altijd terecht onder de categorie ‘Reportage’ op onze site.