Veiligheidstroepen hebben voor de eerste keer een lanceerinstallatie voor luchtdoelraketten in beslag genomen, die in het bezit was van de PKK. Dit wijst op de uitbreiding van het arsenaal van de groep, die zich sinds de jaren ’80 op het land richt.
Een METIS M1, gebruikt voor het afvuren van anti-tankraketten en luchtdoelraketten, werden gevonden tijdens operaties tegen de PKK in het zuidoosten van Turkije eerder deze week en werden vervolgens aan de pers getoond, samen met anti-tankraketten en een grote hoeveelheid munitie. De autoriteiten zeggen dat ze ook 500 kilo zelfgemaakte explosieven hebben gevonden tijdens dezelfde operatie, die plaatsvond in twee landelijke districten van Nusaybin, een stad in het zuidoosten. De PKK, die beweert te vechten voor Koerdisch zelfbestuur in het zuidoosten, richt zich vaak op veiligheidstroepen en burgers in deze regio.
Aanslagen in Turkije
Het wapen, in gebruik sinds 1992, kreeg onlangs een upgrade en is gebruikt in recente conflicten bij zuiderbuur Syrië. Men gaat ervan uit dat terroristische groeperingen in Syrië toegang tot het wapen kregen nadat ze Syrische legerdepots plunderden. De PKK is gelinkt aan de Democratische Unie Partij (PYD) en haar gewapende vleugel de Volksbeschermingseenheden (YPG), een militante groep die actief is in Syrië en gekoppeld werd aan een aantal terroristische aanslagen in Turkije.
Langeafstandsraketten
President Recep Tayyip Erdogan zei vorig jaar dat de wapens, die door een internationale anti-Daeshcoalitie in Syrië geleverd werden, in de handen van de PKK belandden, waarschijnlijk door zijn Syrische partners. Turkse media hadden gemeld dat de militanten langeafstandsraketten hadden verkregen.
De PKK claimde vorig jaar het neerhalen van een Turkse militaire helikopter, hoewel dit niet werd bevestigd. De terroristische groep heeft duizenden mensen gedood sinds de oprichting in de vroege jaren ’80 en veiligheidsexperts zeggen dat ze wellicht van plan zijn nieuwe aanslagen te plegen in deze maand, waarin de verjaardag is van de gevangenneming van hun leider Abdullah Öcalan in 1999. Öcalan zit sindsdien vast in een gevangenis op een eiland.
Geen verschil tussen de YPG en de PKK
Ankara beschouwt de YPG als een terreurgroep en de Syrische uitloper van de verboden terreurgroepering PKK, die zelf als een terroristische organisatie wordt gezien door de Verenigde Staten, Turkije en de EU.
Turkije stelt dat er geen verschil is tussen de YPG en de PKK, omdat ze leiderschap, ideologie en organisatorische banden delen. Bijgevolg heeft Ankara herhaaldelijk gezegd dat elke militaire steun gegeven aan de PYD/YPG, wordt overgedragen aan de PKK en uiteindelijk wordt gebruikt tegen Turkije.
Sabah