595 wetenschappers keerden de voorbije jaren terug naar Turkije. De Turkse regering wil het land aantrekkelijker maken voor academici en wetenschappers die in het buitenland verblijven.
Turkije is bezorgd over het aantal academici en wetenschappers die het land verlaten om in het buitenland te werken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op zoek naar een manier om haar academische diaspora terug naar Turkije te lokken. Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat het ‘braindrain’ fenomeen, waar het land vroeger mee te kampen had, gestopt is. Volgens de minister zijn 595 wetenschappers teruggekeerd naar Turkije.
Overigens verklaarde de minister dat de regering stimulansen wil creëren om wetenschappers en academici die in het buitenland werkzaam zijn naar Turkije te brengen.
Braindrain gestopt
In het parlement beantwoordde de minister vragen over de braindrain. Volgens de minister is er momenteel een reusachtige diaspora van meer dan 5,5 miljoen mensen. Sommigen verlieten het land op zoek naar een beter leven en anderen trokken naar het buitenland om wetenschappelijk onderzoek te verrichten of hun studies verder te zetten. Çavuşoğlu verklaarde dat het fenomeen waarbij “wetenschappers terugkeren naar Turkije” al een decennia aan de gang is. Dit zou het resultaat zijn van beleidsmaatregelen van de regering die stimulansen creëerden voor de terugkeer van de diaspora. Turkse missies in het buitenland contacteerden ook leden van de diaspora om ze te overtuigen om zich terug in Turkije te vestigen.
Werkzaam aan universiteiten
De Turkse onderzoeksraad voor wetenschap en technologie (TÜBİTAK) heeft in samenwerking met de Europese Onderzoeksraad (ERC) een inventaris opgesteld van de Turkse wetenschappers in het buitenland en studiebeurzen werden gecreëerd voor de wetenschappers. Het programma heeft al 595 onderzoekers kunnen aantrekken. Het ministerie verwacht dat dit cijfer in de toekomst verder zal stijgen. De meesten onder hen zijn werkzaam aan de Turkse universiteiten.
Sabah