“Turkije is van plan om de inkomsten uit de export van Turkse series en soaps over de hele wereld te verhogen naar 2 miljard dollar in 2023”, zei Metin Tunçtürk, de voorzitter van de beroepsorganisatie van filmproducenten, FIYAB. “De Turkse dramasector staat open voor de wereld en is ingesteld om een locomotief te zijn voor een economische, culturele en mondiale nationale doorbraak.”
Hij benadrukte de recente daling van de waarde van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar geloofde dat de schommelingen in de wisselkoers een positieve invloed zou hebben voor de filmsector van het land als gevolg van de exportcapaciteit.
“Turkije is geen land dat films en tv-series in dollars importeert. Vandaag de dag, worden de Turkse series ruwweg verkocht aan 200 landen en een aantal van hen worden geschat op ongeveer 250.000 dollar per aflevering. De doelstellingen zijn nu groter in deze branche”, zei hij. De populariteit van de Turkse drama is sinds 2014 omhooggeschoten, met name in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Zuid-Europese landen.
Muhtesem Yüzyil
Populaire Turkse series die geëxporteerd worden dragen allemaal bij aan de “boom” van de binnenlandse televisie-industrie. Een bijzonder succesverhaal is “Muhtesem Yüzyil” (De Geweldige Eeuw), die het leven van de 16de eeuwse Ottomaanse sultan Süleyman de Prachtlievende volgt.
De show bleek enorm populair, zowel in Turkije als in Oost-Europa, waar het wordt uitgezonden in 70 landen en bekeken door meer dan 250 miljoen mensen.
Deli Yurek
Het tweede succesverhaal is “Deli Yurek” (Wilde Hart), die de eerste Turkse tv-productie was die werd geëxporteerd in 2001 naar het buitenland.
“In het verleden kregen we nauwelijks ‘Deli Yürek’ verkocht, bijvoorbeeld aan Kazachstan voor 30 dollar per aflevering, maar dit keer voor ‘Muhtesem Yüzyil’, kregen we meer dan 200.000 dollar per aflevering. Deze ontwikkeling is echt uitzonderlijk. Dit is een zeer goede zaak, want de series stimuleren de toestroom van toeristen en zorgen voor promotie van de Turkse cultuur en merken in het buitenland.
Ook vallen de Turkse films steeds meer in de prijzen bij prestigieuze filmfestivals. Meest recente is ‘Kalandar Sogugu’, die de beste filmprijs in de sectie ‘Kaleideskop” aan de Hamburg Film Festival mocht ontvangen”, zei Tunçtürk.
Volgens FIYAB, leende de Turkse overheid 30 miljoen Turkse lira (ongeveer 8.800.000 dollar) voor de 200-film-gerelateerde projecten in het land in 2016, die naar verwachting volgend jaar zullen verdubbelen.