Vanaf het nieuwe jaar zullen reizigers vanuit Europa via Roemenië en Bulgarije zonder grenscontroles naar Turkije kunnen reizen.
De toetreding van Bulgarije en Roemenië tot het Schengengebied, dat vrij verkeer binnen de Europese Unie regelt, is vrijwel zeker.
De Oostenrijkse veto die deze uitbreiding blokkeerde, is opgeheven, zo heeft het Hongaarse EU-voorzitterschap bekendgemaakt.
Deze ontwikkeling brengt grote voordelen voor Turken in Europa die hun vakanties in Turkije doorbrengen.
Oostenrijk heft bezwaar op
In de Hongaarse hoofdstad Boedapest vond een bijeenkomst plaats tussen de ministers van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije en Hongarije.
Tijdens deze vergadering werd een gezamenlijk akkoord ondertekend om de toetreding tot Schengen mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder is hiermee de laatste horde voor volledige Schengen-deelname uit de weg geruimd.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner, sprak van een “definitieve stap in de juiste richting” en benadrukte dat er voorlopig nog tijdelijke controles zullen blijven op enkele landroutes.
De afspraken in het akkoord
Het grensbeschermingspakket dat is ondertekend door Oostenrijk, Roemenië en Bulgarije, voorziet in de inzet van gezamenlijke grenswachten aan de grens tussen Bulgarije en Turkije.
Tegelijkertijd zullen de grenscontroles binnen het Schengengebied worden opgeheven.
Hierdoor kunnen reizigers vanuit landen als Frankrijk, België of Nederland zonder paspoortcontroles tot aan de Turkse grens reizen.
Grenscontroles vervallen op 1 januari
De afspraken die in Boedapest zijn gemaakt, moeten nog door alle EU-lidstaten worden goedgekeurd.
Het proces lijkt echter soepel te verlopen. Ylva Johansson, Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken, gaf aan dat de stemming op 12 en 13 december zal plaatsvinden.
Zij verwacht dat de grenscontroles vanaf 1 januari definitief worden opgeheven.
Deze historische stap betekent een aanzienlijke verlichting voor Turkse reizigers die jaarlijks de reis naar Turkije maken, en markeert een belangrijke mijlpaal in de Europese samenwerking.
Bron: SH