Deze week boden zowel president Erdoğan als zijn regeringsbondgenoot, MHP-leider Devlet Bahçeli, aan om te verzoenen met de pro-Koerdische DEM Partij, op voorwaarde dat de partij zich zou ontwikkelen tot een “partij van Turkije”.

De regeringsalliantie in Turkije heeft daarmee signalen afgegeven van een mogelijke versoepeling van de relatie met de Democratie en Gelijkheidspartij (DEM).

Op 8 oktober nodigde Bahçeli de DEM Partij publiekelijk uit om “een partij van Turkije” te worden.

Tijdens een toespraak voor zijn parlementaire fractie zei Bahçeli:

“De eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid van DEM is om de waarde van dit oprechte aanbod te begrijpen, en het te zien als een drempel naar het worden van een partij voor heel Turkije.”

Op 1 oktober maakte Bahçeli al een verrassende zet door tijdens de openingssessie van het parlement de hand te schudden met afgevaardigden van de DEM Partij.

Toen hij later naar deze geste werd gevraagd, verklaarde Bahçeli:

“We betreden een nieuw tijdperk. Terwijl we vrede in de wereld willen, moeten we ook de vrede in ons eigen land waarborgen.”

In zijn toespraak voor de parlementaire fractie herhaalde hij deze boodschap en benadrukte:

“Degenen die mijn handdruk niet zien als een gebaar van politieke beleefdheid, maar als een poging om het front te verbreden voor de komende presidentsverkiezingen en de nieuwe grondwet, zijn zielige ellendelingen. De hand die ik uitstak is een boodschap van nationale eenheid en broederschap.”

“Mijn uitgestoken hand is een wens en een aanbod om een partij van Turkije te worden, een standpunt tegen terrorisme in te nemen, en ons te verenigen in onze duizendjarige broederschap.”

Het is opvallend dat Bahçeli in het verleden meerdere keren heeft opgeroepen tot de sluiting van de DEM Partij, die hij beschuldigde van samenwerking met de verboden PKK.

Op 9 oktober steunde president Erdoğan Bahçeli’s oproep en noemde het aanbod “zeer betekenisvol voor de broederschap in Turkije.”

Hij pleitte voor een nieuwe toon in de politiek en benadrukte de noodzaak van meer verzoening en dialoog.

Bron: X