Na jarenlange inspanningen heeft de Paris Trabzonlular Derneği (Trabzon Vereniging in Parijs) eindelijk haar doel bereikt.

Voor het eerst in de geschiedenis van Frankrijk zal er een borstbeeld van de oprichter en redder van de Turkse Republiek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, worden geplaatst.

Deze bijzondere gebeurtenis markeert een belangrijke mijlpaal voor zowel de Turkse gemeenschap in Frankrijk als voor de erkenning van de historische figuur van Atatürk in Europa.

De plaatsing van het borstbeeld zal plaatsvinden op 26 oktober, voor het Trabzon Huis in Epinay Sur Seine, een voorstad van Parijs, tijdens een officiële ceremonie.

Dit project is het resultaat van jarenlang volhardende inspanningen van de vereniging, die zich sinds haar oprichting in 2008 inzet voor de Turkse gemeenschap en het behoud van hun culturele erfgoed in Frankrijk.

Volgens de voorzitter van de vereniging, Bülent Cumur, is het plaatsen van een Atatürk-borstbeeld in Frankrijk niet alleen een primeur voor het land, maar ook voor Europa, met uitzondering van Boedapest, Hongarije.

“Ons Atatürk-borstbeeld zal een prominente plek krijgen in Frankrijk. In de afgelopen tien jaar hebben we veel moeite gestoken in dit project, vooral in de laatste twee jaar hebben we intensieve gesprekken gevoerd met de lokale overheid. Gelukkig hebben we dit jaar de benodigde vergunningen kunnen verkrijgen,” aldus Cumur.

Het borstbeeld, vervaardigd in Trabzon, wordt binnenkort naar Parijs verscheept. Cumur benadrukte dat het verkrijgen van de benodigde toestemming geen gemakkelijke opgave was:

“Het proces was allesbehalve eenvoudig. We hebben veel steun gehad van ambtenaren in Trabzon, Ankara en Istanbul, en we hopen dat ze allemaal aanwezig zullen zijn bij de opening, omdat hun steun van onschatbare waarde is.”

Naast het borstbeeld heeft de vereniging al plannen voor hun volgende project: de straat waar het Trabzon Huis is gevestigd, hernoemen tot “Atatürk Caddesi” (Atatürkstraat).

Dit zou een verdere erkenning zijn van de erfenis van Mustafa Kemal Atatürk in Frankrijk.

Bron: Halk TV