In Düzce is recentelijk een schandaal uitgebroken nadat bekend werd dat in de gehaktballen van Saydamlar Organisatie, een cateringbedrijf dat maaltijden levert aan onder andere KYK-internaten, varkensvlees is aangetroffen.

Dit werd bevestigd door het Turkse Ministerie van Landbouw en Bosbeheer, dat de ontdekking op 13 januari 2021 deed en de resultaten onlangs openbaar maakte.

Het bedrijf, Saydamlar Organisatie, staat onder leiding van Murat Saydam, die jarenlang een prominente rol vervulde in het bestuur van de AKP in Düzce, als hoofd van Sociale Zaken.

Het ministerie deelde mee dat er sporen van varkensvlees waren gevonden in de gehaktballen die werden geleverd aan verschillende KYK-internaten in de regio.

Ondanks dat het voorval in 2021 werd ontdekt, werd het onderzoek pas recent naar buiten gebracht.

De vondst van varkensvlees, wat in strijd is met de halal-voorschriften, heeft veel verontwaardiging gewekt, vooral omdat Saydamlar Organisatie zich profileert als een halal-cateringbedrijf dat grote instellingen zoals internaten, scholen en fabrieken bedient.

Na dagenlang te hebben gezwegen, brak Saydamlar Catering eindelijk het stilzwijgen met een verklaring. Het bedrijf benadrukte dat het onrechtvaardig was om conclusies te trekken op basis van slechts één enkel monster.

Saydamlar Catering, dat al bijna 40 jaar actief is in Düzce, beweerde dat deze gebeurtenis een “onherstelbare aanslag” was op hun commerciële reputatie.

Bron: Sozcu