President Recep Tayyip Erdoğan heeft gewaarschuwd dat de voortdurende militaire operaties van Israël in de Palestijnse gebieden en Libanon binnenkort mogelijk Turkije zullen treffen.

“Terwijl Israël terroristische aanvallen uitvoert op Libanon, probeert het met alle mogelijke provocaties regionale landen in zijn conflict te trekken,” zei Erdoğan op 1 oktober tijdens zijn toespraak bij de heropening van het parlement na een reces van twee maanden.

De president benadrukte dat de acties van Israël zich verder kunnen uitbreiden, met uiteindelijk Turkije als doelwit.

“Na Libanon zal de volgende plek waarop [Israël] zijn zinnen zet, ik zeg het duidelijk, ons vaderland zijn… [Premier Benjamin] Netanyahu’s dromen omvatten ook Anatolië,” verklaarde Erdoğan.

Hij voegde eraan toe dat Turkije, ongeacht de kosten, zal blijven opstaan tegen Israël en de wereld zal oproepen om dezelfde eervolle houding aan te nemen. “Turkije zal zijn uiterste best doen om een front van menselijkheid te vormen.”

Erdoğan uitte ook kritiek op degenen die pleiten voor neutraliteit van Turkije in de escalerende spanningen.

“Wij staan tegenover een bezettingsnetwerk dat de hele regio in vuur en vlam wil zetten. Niemand met een greintje geweten kan stil blijven bij zo’n massamoordnetwerk,” aldus Erdoğan.

Bron: Hürriyet