In september 2024 hebben buitenlandse media uitgebreid bericht over de opkomst van Turkije als regionale macht, met bijzondere nadruk op de invloed van het land in Afrika, zijn inspanningen in de ruimtevaart, en militaire en energieprojecten.

Turkije heeft zijn invloed in Afrika aanzienlijk vergroot door middel van diplomatie, investeringen en defensie.

Het land speelt een actieve rol in het bemiddelen van conflicten, zoals de recente onderhandelingen tussen Ethiopië en Somalië, die op 17 september in Turkije worden voortgezet.

Turkije heeft ook zijn economische en politieke banden met Afrikaanse landen verstevigd door moskeeën en ziekenhuizen te bouwen en door de verkoop van drones aan landen zoals Togo, Tsjaad en Niger.

Het handelsvolume tussen Turkije en Afrika steeg van 2003 tot 2022 acht keer, met een jaaromzet van meer dan 40 miljard $.

In de ruimtevaart heeft Turkije zijn ambities verder vormgegeven door te overwegen raketlanceerinstallaties in Somalië op te zetten, een strategische zet gezien de locatie nabij de evenaar.

Deze stap zou de internationale concurrentie in de ruimtevaart en de invloedssfeer van Turkije in Afrika kunnen vergroten.

Turkije, dat al sinds 2011 in Somalië actief is met infrastructuur- en defensieprojecten, ziet deze samenwerking als een manier om zijn strategische aanwezigheid in de regio te versterken.

Daarnaast breidt Turkije zijn marine uit om een van de grootste marines van Europa te worden, wat enige bezorgdheid heeft gewekt bij buurlanden.

De uitbreiding omvat de ontwikkeling van droneschepen, een kostenbesparende manier om maritieme macht uit te oefenen zonder de hoge kosten van traditionele vliegdekschepen.

Deze ontwikkeling weerspiegelt de bredere ambitie van Turkije om zijn invloed wereldwijd uit te breiden.

Op energiegebied heeft Turkije ook zijn inspanningen uitgebreid door samen te werken met Egypte aan projecten op het gebied van aardgas en nucleaire energie.

De Akkuyu-nucleaire krachtcentrale, gebouwd door Rusland, zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn en zal 10% van Turkije’s energiebehoefte dekken, wat ook bijdraagt aan de vermindering van de kooldioxide-uitstoot.

Bron: Google News