De opkomende trend om via IBAN geld te sturen met een berichtje om contact te zoeken met een ex, kan juridische gevolgen hebben.

De Hoge Raad in Turkije heeft recent een uitspraak gedaan waarin dit soort gedrag wordt beschouwd als “het verstoren van de openbare orde en vrede”.

Volgens advocaat Zafer İşeri kan dit leiden tot een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden. De straf kan mogelijk worden omgezet in een boete of verminderd, vooral bij een blanco strafblad.

Deze zaak benadrukt het belang van het respecteren van grenzen en het vermijden van opdringerig gedrag, zelfs bij het gebruik van digitale middelen om contact op te nemen met een ex-partner.

Details van de zaak

De trend om geld te sturen met een berichtje via IBAN om een ex te benaderen, is de laatste tijd steeds populairder geworden.

Sommige mensen gebruiken deze methode nadat ze op sociale media of via hun telefoon zijn geblokkeerd.

Er wordt beweerd dat er een boete komt voor degenen die proberen hun ex-partner te bereiken door 1 lira over te maken via IBAN.

Orkun Ün, columnist bij de Hürriyet-krant, waarschuwde ex-partners in zijn column.

Hij merkte op dat sommige mensen via IBAN 1 lira naar hun ex-partners sturen en in het opmerkingengedeelte een bericht achterlaten.

Hij zei: “Stop met die 1 lira overboekingen en verhoog het bedrag alvast naar 5-10 lira. Zorg er ook voor dat je geen boete krijgt voor zoiets.”

Ex-partner stuurt berichten via overboekingen: ongebruikelijke manier van contact zoeken

Privacy

Dit artikel benadrukt de noodzaak om digitale middelen op een verantwoorde manier te gebruiken en om de privacy en grenzen van anderen te respecteren.

Stalking en opdringerig gedrag, ongeacht de gebruikte methode, zijn ontoelaatbaar en kunnen ernstige juridische gevolgen hebben.

In plaats van te escaleren naar ongewenst contact, is het raadzaam om alternatieve manieren te zoeken om met een ex om te gaan, zoals respectvolle communicatie of het zoeken van professionele hulp bij het verwerken van een relatiebreuk.

Bron: Onedio en CNN