In Hasselt, een stad in het Limburgse België, is in november een proces gestart over een grootschalige uitkeringsfraude. Bekijk hier de beelden.
Dankzij valse medische attesten zouden meer dan 250 mensen onterecht een uitkering hebben gekregen.
In totaal zou er zo bijna 13 miljoen euro aan uitkeringen en sociale voordelen onterecht zijn uitbetaald.
De fraude kwam in 2014 aan het licht nadat undercoveragenten deden alsof ze ziek waren en effectief zo’n attest konden kopen.
Drie mannen uit Heusden-Zolder en Genk, steden in Limburg, hadden een systeem opgezet met valse medische attesten, ze werkten daarvoor samen met een neurochirurg en een psychiater.
Die stelden valse documenten op, waaruit bleek dat patiënten voor meer dan 66 procent arbeidsongeschikt waren en daardoor dus recht hadden op een uitkering.
Een veertiger uit Heusden-Zolder wordt beschouwd als de spilfiguur, hij riskeert een celstraf van 3 jaar en een boete van 120.000 euro, net als een 68-jarige neurochirurg die destijds verbonden was aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.
Twee kompanen uit Heusden-Zolder en Genk riskeren elk 2,5 jaar cel en een boete van 80.000 euro.
Birol B. uit Heusden-Zolder
Volgens het gerecht is Birol B. uit Heusden-Zolder samen met een Hasseltse neurochirurg en twee andere beklaagden verantwoordelijk voor een fraude van liefst 12,8 miljoen euro.
Uiteindelijk viel Birol, die als spilfiguur in het dossier naar voor komt, met zijn handeltje door de mand toen drie undercoveragenten zich als patiënten aanboden en na een doktersbezoekje van tien minuten zes maanden ongeschikt verklaard werden.
10.000 euro
De spilfiguur had zich bijzonder goed verdiept in de sociale zekerheid bleek uit het onderzoek. Tijdens een politieverhoor liet hij zich zelfs ontvallen de federale politie te willen helpen in de strijd tegen fraude. “Ik kan zo zien wat valse documenten zijn.”
Tot zijn cliënteel behoorden ook Duitsers, Nederlanders, Fransen en Turken. Zij dienden volgens het onderzoek 10.000 euro op te hoesten.
Birol B. erkende in de rechtbank mensen te hebben geholpen. “Al zes jaar kan ik niet slapen van de stress. Ik heb veel spijt van wat ik allemaal gedaan heb”, bekende Birol B. schuld.
Meermaals moest de zenuwachtige veertiger het zweet van zijn voorhoofd vegen. “Ik zat in een milieu van Turken die financiële problemen hadden. Nu kom ik in een ander milieu en heb ik werk.”
‘Robin Hood’
“Robin Hood, zo noemde Birol zichzelf. Ik neem het geld van de rijken af en geef het aan de armen. Met twee kompanen heeft hij een systeem opgezet om de sociale zekerheid op te lichten”, klinkt het.
De Hasseltse neurochirurg Richard Opdenakker is gisteren vrijgesproken van grootschalige fraude met invaliditeitsuitkeringen.
De neurochirurg die verbonden was aan het Hasseltse Jessa Ziekenhuis gaat vrijuit in het megaproces over fraude met ziektebriefjes en arbeidsongeschiktheid. “Er valt een last van 1.000 kilo van mijn schouders. Het worden fijne feesten.”
Zeven jaar lang moest Richard Opdenakker door het slijk. Hij kan eindelijk weer opgelucht Kerst vieren met het gezin, zei ie in een reactie.
Drie mannen uit Heusden-Zolder en Genk zijn wel veroordeeld voor gesjoemel tot straffen van drie jaar met deels uitstel.
Bron: Belgische media