Turkije heeft de vermogens bevroren van 20 organisaties en 62 personen die in Australië, Japan en verschillende Europese landen zijn gevestigd, op grond van vermeende banden met de terreurgroep PKK.
Turkije heeft in binnen- en buitenland de vermogens bevroren van 62 personen en 20 rechtspersonen wegens vermoedelijke “financiering van terrorisme”. Daarbij gaat het ook om één persoon en één organisatie in België.
In België wordt onder meer het vermogen van de plaatselijke Koerdische Rode Halvemaan bevroren.
Uit de mededeling blijkt dat Turkije ook vermogens bevroor in een reeks andere, vaak Europese landen, waaronder Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denmarken, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Niet zelden gaat het om plaatselijke afdelingen van de Koerdische Rode Halvemaan.
Het Turkse ministerie van Financiën zei dat het besluit was “gebaseerd op het bestaan van redelijke gronden” dat zij daden hebben gepleegd die binnen de reikwijdte vallen van de wet ter voorkoming van de financiering van terrorisme.
Op de lijst stonden drie organisaties uit Duitsland en nog eens drie uit Zwitserland, beide landen waar een grote Koerdische diaspora woont. Ook werden twee organisaties genoemd uit Australië, Italië en Japan.
Andere betrokken organisaties kwamen uit Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Irak-Syrië.
Een woordvoerder van Insamlingsstiftelsen Kurdiska Roda Solen, de enige organisatie op de lijst in Zweden, zei dat de groep een humanitaire hulporganisatie is zonder activiteiten of activa in Turkije.
Zowel Zweden als Finland hebben in mei vorig jaar een verzoek ingediend om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) na de Russische invasie in Oekraïne.
De Turkse president Tayyip Erdogan uitte bezwaren tegen beide verzoeken, omdat de Noordse landen personen zouden beschermen die Turkije als terroristen beschouwt en omdat ze handelsembargo’s op defensiegebied zouden opleggen. Turkije steunde het Finse verzoek in april.
Van Zweden eiste het verdere stappen om controle uit te oefenen op lokale leden van de PKK, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische groepering wordt beschouwd.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, vertelde zijn NAVO-collega’s dinsdag dat hij hard werkt aan de ratificatie van de NAVO door Zweden.
Hij gaf een waarschijnlijke tijdlijn van voor het einde van het jaar voor het Scandinavische land om formeel toe te treden tot de alliantie.
Bron: Turkse media