Een Catalaanse burgemeester werd donderdag door de Spaanse politie aangehouden nadat ze weigerde om de separatistische vlag – de estelada – te verwijderen van het gemeentehuis.
Montserrat Venturos is de burgemeester van het Catalaanse dorp Berga en maakt deel uit van de extreemlinkse en separatistische partij: Candidatura d’Unitat Popular (CUP).
De politie arresteerde de burgemeester bij haar thuis nadat ze weigerde om te getuigen voor de rechtbank in een onderzoek over verkiezingsfraude. Het onderzoek begon nadat ze geweigerd had om de estelada vlag te verwijderen van het gemeentehuis tijdens de regionale en nationale verkiezingen.
Controversiële vlag
Ada Colau, de linkse burgemeester van Barcelona uitte zijn ongenoegen in een tweet: “Tegen alle judicialisering van de politiek, in verdediging van de vrijheid van meningsuiting en gemeentelijke soevereiniteit: al mijn steun voor Venturos.” De estelada is al langer controversieel en de vlag wordt door FIFA als een “politiek” symbool gezien: de Catalaanse voetbalclub Barcelona kreeg in juni een boete van 150.000 Euro omdat fans van de club de vlag gebruikten tijdens voetbalwedstrijden
Catalaanse onafhankelijkheid
De separatisten willen meer autonomie afdwingen van de centrale overheid en de onafhankelijkheid van de regio kwam na de verkiezing van de separatistische Catalaanse regering in 2015 meer naar voor. De Catalaanse president Carles Puigdemont, beloofde in september dat hij in 2017 – met of zonder toestemming van Madrid – een referendum over de onafhankelijkheid zou houden. Het Spaanse hoog gerechtshof besliste donderdag echter dat de regering ambtenaren kan ontslaan die zich niet houden aan haar voorschriften.
Grondwetswijziging
Om de Catalaanse kwestie op te lossen is de Spaanse Socialistische Werkers Partij (PSOE) voorstander van een federaal systeem. Een grondwetswijziging zal immers een moeilijke taak worden: dit is in Spanje heel uitzonderlijk en de grondwet werd sinds 1978 twee keer herzien en moet goedgekeurd worden door een twee derde meerderheid van de Kamerleden. Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van Spanje. De regio produceert ook een vijfde van het nationale bruto binnenlands product en heeft een eigen taal en cultuur. Sinds de crisis in 2008 komt de onafhankelijkheids-retoriek meer naar de voorgrond: veel Catalanen vinden immers dat zij als rijkste regio van Spanje veel meer belastingen betalen aan Madrid en er weinig voor in de plaats krijgen.
Zware taak voor nieuwe premier
De conservatieve politicus Mariano Rajoy legde eerder deze week de eed af als premier van Spanje. De premier volgde zichzelf op maar hervormingen zullen moeilijk worden vermits de conservatieven een minderheid vormen in het parlement. Ondanks de gedoogsteun van de socialistische partij staat de premier voor een zware taak: Rajoy moet een oplossing vinden voor de financiële crisis terwijl hij rekening moet houden met het Catalaanse separatisme dat steeds meer naar de voorgrond komt.
Sabah