De drie stenen die een Belgisch koppel in Turkije in zijn reiskoffer had gestoken, dateren uit de Romeinse keizertijd. Bekijk hier de foto’s van de stenen.
Dat zegt professor Peter Talloen van de KU Leuven. Eerder hadden lokale experten al gezegd dat de stenen een historische of archeologische waarde hebben.
Een paar mooie stenen “voor in hun aquarium” hadden Kim en Warre een week geleden in hun reiskoffer zitten, toen ze Turkije wilden verlaten.
“Een van de stenen was zo groot als mijn hand, zandkleurig met twee bloemetjes in gekerfd”.
“Die vonden we in een steegje vol afval. De twee andere steentjes, net stukjes marmer met een glinstering in, vonden we op het strand. Het ligt er vol van.”
Maar de Turkse autoriteiten op de luchthaven lachten er niet mee: Kim en Warre werden opgepakt en voor de rechter gebracht. De vrouw mag het land nog altijd niet verlaten.
Lokale experten lieten hun licht schijnen over de stenen. Volgens een voorlopig rapport gaat het wel degelijk om archeologische stukken. Dat beaamt ook professor Peter Thalloen van de KU Leuven.
Hij is op dit moment in Turkije, als opgravingsdirecteur van Sagalassos, een antieke stad in het zuid-westen van het land. De stenen zelf heeft hij niet gezien, op basis van foto’s kan hij toch al een inschatting maken.
“Het gaat om twee marmeren stukken uit een vloer of een muur. Het derde stuk is een bouwelement met florale motieven, een soort decoratiestuk. Ze zijn wellicht allemaal afkomstig uit de Romeinse keizertijd, ergens tussen de 1ste en 4de eeuw na Christus. Zeker het decoratiestuk is een uitzonderlijke vondst. Maar hoeveel die stenen waard zijn, is moeilijk te zeggen.”
Verboden
Deskundigen van het Provinciaal Directoraat voor Cultuur en Toerisme van Antalya zeggen in hun rapport dat het wel degelijk verboden is om de stenen naar het buitenland te brengen.
De Turkse wet inzake de bescherming van culturele en natuurlijke rijkdommen is streng voor wie voorwerpen met mogelijk archeologische waarde het land probeert uit te smokkelen.
Buitenlandse Zaken waarschuwt dan ook op haar website dat het ten strengste verboden is “antiquiteiten, mineralen of voorwerpen ter plaatse gevonden (stenen bijvoorbeeld), zelfs al vertonen deze geen enkele cultuurhistorische waarde, te exporteren” uit Turkije.
“Die strenge wetgeving is er gekomen, nadat veel oudheden geroofd zijn uit Turkije, gedurende decennia”, vertelt professor Thalloen.
“Veel Europese en Amerikaanse musea zitten vol met Turkse oudheden. De roep om harde handhaving was dan ook groot. Zelfs de kleinste fragmenten zijn beschermd. Wie bijvoorbeeld een kleine scherf van aardewerk meeneemt in zijn bagage, riskeert al een zware straf.”
Geen maanden
Een Belgische Turk die zo geraakt was door hun verhaal, bood hen gratis onderdak en vervoer aan voor de periode dat Kim Turkije niet mag verlaten.
De man schakelde ook zijn eigen advocaat in en die maakt zich sterk dat hij de zaak kan bespoedigen.
Het zou dan geen maanden meer aanslepen, maar eerder weken of zelfs dagen.
Bron: Vlaamse media