Er wordt enorm veel gezegd en geschreven over de toestand van Turkse-Koerden in Turkije. Maar hoe zit het nu precies de dag van vandaag met de rechten van de Koerden in Turkije? Hieronder volgt een lijst van de rechten die Koerden op politiek en cultureel vlak hebben gekregen sinds de komst van AK-partij in 2002.
2002
1 januari – Het wordt toegelaten om radioprogramma’s uit te zenden in verschillende talen en dialecten.
2003
1 januari – Het wordt toegelaten om niet-Turkse namen te hebben.
1 januari – De overheid zet zich in om privécursussen te organiseren voor diverse talen en dialecten
2004
9 juni – Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Turkse republiek, zendt de Turkse staatszender TRT 3 een programma uit waar één uur lang Koerdisch wordt gesproken.
2009
1 januari – Er wordt een staatszender opgericht met als naam TRT Kurdi die 24 op 7 begint uit te zenden. De kanaal zendt uit in het Zaza, een belangrijke variant van het Koerdisch en ook in het Kurmanci en Sorani, twee hoofddialecten in het Koerdisch.
1 januari – Voortaan mogen gevangenen en hun bezoekers naast het Turks ook alle andere talen spreken.
1 januari – Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de republiek wordt er een Koerdische instituut opgericht aan de universiteit van Mardin Artuklu. De allereerste studenten studeerden af in het jaar 2013.
6 juni – De allereerste Koerdische toneelstuk ‘Rese Seve’ wordt uitgevoerd in de staatstheater van de stad Van.
11 augustus – De toenmalige president Abdullah Gul gebruikt tijdens zijn bezoek aan Bitlis, de Koerdische naam “Norsin” voor een deelgemeente in plaats van de Turkse naam ‘Guloymak’.
15 november – De toenmalige premier Erdogan zei: “Onze nationale eenheid en broederschap is onze voornaamste doel. We gaan dit doel behalen met het openen van een democratische openingsproces”.
2010
1 April – De AK-partij gebruikt nu voor de eerste keer ook andere talen buiten het Turks tijdens de verkiezingen.
1 juli – De Koerdische politica Leyla Zana zegt “Ik geloof dat Erdogan het Koerdische probleem zal oplossen”, kort na deze uitspraak ontmoet Leyla de Turkse premier Erdogan.
1 december – Prominente Koerdische boeken worden opgenomen in de collectie van de Turkse ministerie voor Cultuur en Toerisme.
2012
1 mei – Scholen in Turkije krijgen nu ook de namen van Pro-Koerdische schrijvers, dichters en artiesten.
2013
30 september – De Turkse premier Erdogan schaft de 85 – jarige verbod af op de letters Q, W en X.
2014
8 november – De gemeenteraad van Sirnak laat weten de namen van twaalf wijken en twee pleinen een Koerdische naam zullen krijgen.
2015
4 november – De allereerste Koerdische PhD-programma wordt in gang gezet aan de universiteit van Dicle.
2016
22 februari – De verkeersborden in de stad van Diyarbakir zijn nu in twee talen. In het Turks en in het Koerdisch.
timelineturkey