Bahar Aslan, docent aan de politieacademie in Gelsenkirchen, Duitsland, heeft een tweet geplaatst waarin hij de aandacht vestigt op racisten bij de politie.
Aslan tweette: “Wanneer ik of mijn vrienden bij een politiecontrole worden gecontroleerd, begint ons hart te bonzen. Omdat het bruine uitschot in de veiligheidsdiensten ons bang maakt. Dit is niet alleen mijn realiteit, maar de realiteit van veel mensen in dit land.”
Na deze woorden werd Aslan op staande voet ontslagen. De eenzijdige beëindiging van het arbeidscontract van Bahar Aslan veroorzaakte controverse in Duitsland.
Ook Gökay Sofuoğlu, voorzitter van de Turkse Gemeenschap in Duitsland (TGD), steunde Aslan en zei: “Wie een docent ontslaat, maakt deel uit van het racismeprobleem in Duitsland.”
Naast de steun waren er ook verklaringen gericht tegen Aslan. Michael Mertens, voorzitter van de politiebond NRW (GdP), zei:
“De gedane uitspraken moeten in het kader van het arbeidsrecht worden gecontroleerd. Wie dergelijke publieke uitspraken doet, wil de samenleving verdelen. Constructief debat, ja, maar niet op deze manier.”
Ich bekomme mittlerweile Herzrasen, wenn ich oder meine Freund*innen in eine Polizeikontrolle geraten,weil der ganze braune Dreck innerhalb der Sicherheitsbehörden uns Angst macht. Das ist nicht nur meine Realität,sondern die von vielen Menschen in diesem Land. #Polizeiproblem
— Bahar Aslan (@BaharAslan_) May 20, 2023
In een open brief hebben academici, politici, acteurs en kunstenaars zich solidair verklaard met Bahar Aslan.
Inmiddels heeft de Keulse docente een rechtszaak aangespannen tegen de intrekking van haar docentschap aan de Hogeschool voor Politie en Openbaar Bestuur (HSPV) in Noordrijn-Westfalen, meldt de “Zeit”.
“Met de rechtszaak stellen we dat ze voor de intrekking geen rechtszitting heeft gekregen”, stelde ook Aslans advocaat Patrick Heinemann op Twitter.
Er was sprake van beoordelingsfouten, legde hij verder uit. De actie heeft “schorsende werking”, vervolgde Heinemann. De lesopdracht van Aslan moet daarom “voorlopig als effectief worden behandeld”.
Voordat Aslans rechtszaak tegen de politieacademie bekend werd, hadden prominente aanhangers van de Keulse leraar zich al uitgesproken in een door “Zeit online” gepubliceerde tekst. Daarin uiten de ondertekenaars scherpe kritiek op het besluit van de HSPV.
De HSPV wil de Keulse docente niet in dienst houden als deeltijddocent voor de module “Interculturele Competentie” vanwege haar omstreden tweet over de politie.
Bovendien onderzoekt het districtsbestuur van Münster mogelijke stappen in het kader van het ambtenarenrecht. Volgens de opstellers van de brief zien zij nu de “vrijheid van onderwijs in gevaar”.
Bron: Bild