Een explosie in een staatsmijn, waarbij 41 doden vielen en mijnwerkers urenlang ondergronds vastzaten, heeft in Turkije tot publieke verontwaardiging geleid.
De woede over de verklaring van president Recep Tayyip Erdoğan dat het “noodlot” de schuldige was, suddert voort.
De Turkse president Erdoğan heeft gezegd dat “wij in het lot geloven. Dit soort ongelukken zal altijd gebeuren” na de mijnexplosie waarbij 41 arbeiders in de noordelijke provincie Bartın om het leven kwamen.
Erdoğan haastte zich zaterdag naar de stad Amasra aan de noordelijke Zwarte Zeekust en kwam daar aan toen reddingsteams bezig waren een brand van minstens 300 meter onder de grond in te dammen die volgens ambtenaren waarschijnlijk was veroorzaakt door de ophoping van brandbare gassen in de mijn, die bekend staat als mijngas.
Erdoğan suggereerde aanvankelijk dat “het lot” uiteindelijk verantwoordelijk was voor het dodelijke incident, alvorens te benadrukken dat een team van drie aanklagers dat naar Amasra was gestuurd, de oorzaak van de ontploffing moest achterhalen.
Bartın Maden ocağında 41 işçi vefat ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kader planına inandığımız için bunun dünü, bugünü, yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır” diyor.
Bu kader planı hep fakirlere, işçilere, emekçileremi işliyor.
Siz Saraydakiler neden plan dışısınız?— Cemal Enginyurt (@cenginyurt52) October 15, 2022
“Het administratieve en gerechtelijke onderzoek zal uitwijzen wat de explosie heeft veroorzaakt en wie eventueel verantwoordelijk is,” zei hij, terwijl hij sprak omringd door een menigte mijnwerkers, reddingswerkers en lokale ambtenaren.
Hij voegde eraan toe: “Het is voor ons natuurlijk onvergeeflijk dat er in onze mijnen nog steeds ongelukken gebeuren met een aanzienlijk dodental. Wij willen geen tekortkomingen of onnodige risico’s in onze mijnen.”
De aanvankelijke suggestie van de Turkse president dat dodelijke mijnrampen een natuurlijk gevolg zijn van een risicovolle industrie echoot zijn controversiële reactie op Turkije’s ergste mijnramp ooit, waarbij 301 mensen omkwamen in de stad Soma in 2014, waar hij zei dat “deze dingen gebeuren”, wat leidde tot woedende reacties en protesten. Aanklagers vonden ook dat een tweede dodelijke mijnramp later dat jaar, waarbij 18 mensen omkwamen, te voorkomen was.
Politici van de oppositie, vakbondsleden en waarnemers vroegen zich af of de beloften van de regering om de veiligheid van de werknemers in een gevaarlijke industrie in de jaren na de Soma-ramp te verbeteren, waren nagekomen.
KADER DEĞİL KATLİAM!
Amasra’daki maden katliamında 41 işçi yaşamını yitirdi. Çoğu 20’lerinin başındaydı. Erdoğan ise yaşananları ‘kader’e bağladı. Oysa raporlar facianın göz göre göre geldiğini gösterdi!https://t.co/OJ7t3fhjSZ
Bugünün BirGün’ü pic.twitter.com/5kmI4F7DaI
— BirGün Gazetesi (@BirGun_Gazetesi) October 16, 2022
De dodelijke explosie in de staatsmijn TTK Amasra Müessese Müdürlüğü in Amasra, in een regio die wordt beschouwd als een steunpunt voor Erdoğans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), vormt een uitdaging voor de regeringspartij, die bij de verkiezingen van volgend jaar zal proberen te laten zien dat zij de infrastructuur van het land in de afgelopen twee decennia heeft verbeterd.
Uit peilingen blijkt steeds meer dat Erdoğan de overwinning kan afsnoepen van de gebroken oppositie als deze verdeeld blijft in haar pogingen om hem af te zetten.
De regering heeft ook geprobeerd om het officiële verhaal strak in de hand te houden. Erdoğan en zelfs sommige staatsinstellingen hebben streng gewaarschuwd tegen het verspreiden van vermeende “desinformatie”, terwijl er ook werd gevraagd om meer verantwoording om verdere dodelijke mijnongelukken te voorkomen.
Lokale vakbondsleiders uitten hun verontwaardiging over wat zij beschouwden als een wijdverbreid patroon van nalatigheid in een gevaarlijke industrie.
“Als je mijnwerkers honderden meters onder de grond stuurt zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zonder inspectie en zonder veilige omstandigheden te creëren, kun je het geen ongeluk noemen. Dit is regelrechte moord,” zei Emin Koramaz, het hoofd van de Unie van Kamers van Turkse Ingenieurs en Architecten.
Bron: Turkse media