De radeloosheid klinkt door in zijn stem. De Turkse Mustafa Kiranli (56) weet dat hij in het verleden fouten heeft gemaakt. En dat verleden blijft hem achtervolgen.
Justitie eist geld van hem terug dat hij zou hebben verdiend met drugshandel. Hij heeft het bedrag bij lange na niet volledig betaald, waardoor hij binnenkort vier maanden de gevangenis in moet.
Met dit vooruitzicht maakt de voormalig inwoner van Enschede zich vooral zorgen om zijn drie kleine kinderen. Hij heeft geen idee waar ze terecht kunnen als hij in de cel zit.
Kiranli kreeg in 2007 een gevangenisstraf en drie jaar later een claim van 36.000 euro van justitie voor drugshandel.
Daarna verhuisde hij met zijn geliefde naar het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Overijssel. Hier kregen ze drie kinderen. De relatie ging echter met hangen en wurgen.
De relatie liep stuk en in 2019 ging het stel uit elkaar. Mustafa kreeg de volledige verantwoordelijkheid over de kinderen; drie meisjes.
Ex-vrouw woont dichtbij
Ondertussen zijn de meisjes 5, 7 en 9 jaar. Kiranli hangt een gijzeling van vier maanden boven het hoofd vanwege een claim van inmiddels 33.000 euro.
Pas 3.000 van het totaalbedrag is betaald met deelbetalingen en bijeenschrapen van geld.
“De 36.000 euro uit drugshandel heeft hij echter nooit gehad”, volgens Janbart Kalk, advocaat van Kiranli.
De Turk is radeloos over hoe het verder moet met zijn kinderen. Kiranli zegt:
“Ik probeer met alle macht de kinderen groot te brengen. Maar ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik heb niemand die op ze kan passen als ik in de gevangenis zit. Mijn familie leeft in Turkije. Mijn ex woont slechts 200 meter bij mij vandaan, maar ik krijg geen contact met haar. Het interesseert haar niet.”
Onvoorstelbaar
De Enschedese advocaat Kalk zegt dat hij in de bijna dertig jaar als advocaat nog nooit zo’n bijzondere zaak heeft meegemaakt als die van Kiranli. Kalk vindt het onvoorstelbaar dat zijn cliënt in gijzeling wordt genomen.
“Hij hoort een straf te krijgen die hij verdient, maar de gijzeling druist in tegen de wet. Je kan niet iemand opsluiten die in de bijstand zit, geen cent te makken heeft en ook nog eens drie kinderen verzorgt en daar geen opvang voor heeft.”
“Volgens de rechtbank kan mijn cliënt werken. Maar daarbij gaat ze voorbij aan het feit dat hij is vrijgesteld van werk vanwege de zorg voor zijn kinderen.”
“Naast de claim krijgt hij veel brieven van schuldeisers. Ik vroeg laatst aan Mustafa of hij 33.000 euro kon betalen. Hij antwoordde met: in nog geen 33.000 jaar”, vertelt Kalk.
Oplossingen
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) houdt zich onder meer bezig met zaken zoals die van Kiranli.
Woordvoerder Anthony Hogeveen legt uit welke stappen worden genomen tot gijzeling.
“De eerste stap is kijken naar een betalingsregeling. Hier biedt het CJIB veel mogelijkheden voor. In het geval dat mensen wel willen maar niet kunnen betalen, kan het CJIB ook meedenken over een oplossing.”
Bron: Nederlandse media