Inscriptie toont Turkse aanwezigheid in Anatolië in 10e eeuw

In de Centraal-Anatolische provincie Konya is een inscriptie gevonden uit een niet nader gespecificeerde periode vóór de Slag van Manzikert in 1071.

Deze slag staat bekend als de overwinning waardoor de Turken voor het eerst Anatolië binnentrokken.

Volgens het hoofd van de opgraving gaat het om een “bewijs van de Turkse aanwezigheid in de 10e eeuw”.

De inscriptie werd gevonden tijdens opgravingen in de oude stad Savatra in Konya.

De inscriptie luidt “Türkopol” in runenschrift, wat letterlijk “zoon van Turk” betekent.

İlker Işık, universitair hoofddocent aan de Selçuk Universiteit, zei: “Het is de eerste inscriptie in Anatolië waar Turk op staat, terwijl het bewijs is van het bestaan van gekerstende Turken vóór 1071.”

“Het wijst op de aanwezigheid van Turkse soldaten in de legioeneenheden van de Byzantijnse legers,” zei hij, eraan toevoegend dat de inscriptie naar schatting dateert uit de 10e of 11e eeuw.

De inscriptie, gevonden in een kasteel in de oude stad, was een onderdeel van een Byzantijnse templon pier, dat is een architectonisch element gevonden in religieuze gebouwen, volgens Işık.

Herhalend dat ze zes jaar lang oppervlakte-analyse hebben uitgevoerd in de regio, een militair garnizoensgebied van Altınekin district tot Karatay grenzen, zei Işık: “Dit is een regio die de oostelijke grens van Konya omvat en fungeert als een buffer.”

“Het is een plaats waar verschillende culturen samenkomen, omdat het werd aangelegd om zowel de openbare orde als de veiligheid van de passerende handelskonvooien te waarborgen. Het gebied is ook belangrijk omdat het de ontdekking mogelijk maakt van strategisch belangrijke wegen en havens militaire hoofdkwartieren.

Ter verdieping van het werk stuitte het opgravingsteam in de regio ook op twee runeninscripties. “We beschouwen deze geschriften als teksten over gebed en genezing,” zei Işık.

Studies

Om deze studies vooruit te helpen, is het nodig om eerst studies in epigrafische zin te ontwikkelen, aldus Işık.

“Het is erg belangrijk voor ons dat wetenschappers die op dit gebied zijn opgeleid, deelnemen aan deze studies voor de vooruitgang van de Turkologie.”

Op 26 augustus 1071 kwamen de legers van de Seltsjoeken en het Byzantijnse Rijk tegenover elkaar te staan op de vlakte van Manzikert (Malazgirt) in wat nu Muş is, in het oosten van Turkije. De slag eindigde met een overwinning voor de Seltsjoeken.

De Slag bij Manzikert was een van de belangrijkste keerpunten in de middeleeuwse geschiedenis, toen de poorten van Anatolië volledig werden opengezet voor de Turken, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor zowel het Ottomaanse Rijk als het moderne Turkije.

Bron: Hürriyet