Slecht idee van een 50 centimeter lange slang om de lip te bijten van een Turks meisje (S.E.) van twee. Dat beet terug, en het dier overleefde het niet. Het meisje stelt het goed, dat schrijven verschillende Turkse mediakanalen.

De tweejarige was in de tuin aan het spelen in Bingöl, in het oosten van Turkije, toen ze plots luid begon te schreeuwen.

Buren snelden toe en vonden het meisje met een slang van 50 centimeter lang, die zich vastgebeten had in haar lip. Maar het meisje liet zich niet zomaar doen: ze sloot haar mond en beet het dier, dat half in haar mond zat, even hard terug. Het dier overleefde het niet.

Volgens het meisje was ze met de slang aan het spelen toen de feiten zich op 10 augustus voordeden. De kleuter uit Bingöl werd daarna naar het ziekenhuis gebracht, en daar bleek na 24 uur in observatie dat alles goed met haar ging.

“Volgens de buren had mijn dochter de slang in haar hand toen die haar beet”, zegt Mehmet Ercan, de vader van het meisje die op dat moment aan het werk was, in Turkse media. “Dus heeft ze teruggebeten.

Kwetsbaarder

Door hun kleinere lichaamsmassa zijn kinderen veel kwetsbaarder voor de giftige effecten van slangenbeten dan volwassenen, aldus de WHO.

Slangengif bevat, afhankelijk van de slangensoort, ofwel neurotoxines die zenuwimpulsen verstoren, ofwel hemotoxine-eiwitten die de bloedstolling verstoren. De gevolgen van een beet kunnen dan ook verlamming, bloedingen, orgaanfalen en weefselschade zijn.

Welke slangensoort bij het incident betrokken was, is onbekend. Van de 45 slangensoorten die in Turkije voorkomen, zijn er 12 giftig. Maar aangezien het meisje niet ernstig ziek is, is het waarschijnlijk dat ze is gebeten door een niet-giftige soort.

“Onze buren hebben me verteld dat de slang in de hand van mijn kind zat, ze was ermee aan het spelen en toen heeft hij haar gebeten,” zei Mehmet Ercan, de vader van het meisje, die op zijn werk was toen de slangenbeet zich voordeed, tegen mediabronnen.

De WHO schat dat wereldwijd jaarlijks zo’n 5,4 miljoen mensen door slangen worden gebeten, waarvan 2,7 miljoen door giftige. Jaarlijks zouden tussen 81.000 en 138.000 mensen sterven ten gevolge van slangenbeten, en drie keer zoveel mensen zouden blijvend verlamd raken of zelfs geamputeerd worden ten gevolge van het gif.

Met name in Turkije, waar het meisje werd gebeten, zijn er in de negen jaar tussen 1995 en 2004 in totaal 550 gevallen van slangenbeten gemeld, volgens het National Poison Information Center (NPIC).

Ongeveer 24,3 procent van deze incidenten deden zich voor in juni, de meest voorkomende maand, en werden vooral waargenomen in de regio’s Marmara, Centraal-Anatolië en de Zwarte Zee.

Slangenbeten kunnen worden behandeld met tegengif, dat vaak wordt aangemaakt met het gif van de slang zelf. De productie van tegengif stuit echter op een aantal problemen, aangezien slechts weinig landen over de capaciteit beschikken om voldoende slangengif van goede kwaliteit te produceren voor de vervaardiging van tegengif.

Bron: Turkse media