Het Russische staatsbedrijf Rosatom maakt miljarden over naar een dochteronderneming die de 20 miljard dollar kostende Turkse kerncentrale in de mediterrane stad bouwt.
Het bedrijf heeft vorige week ongeveer 5 miljard dollar overgemaakt aan de bouwer, Akkuyu Nuclear JSC, terwijl soortgelijke bedragen zijn uitgetrokken voor deze en de volgende week, volgens een Bloomberg-rapport vrijdag, waarin hoge Turkse ambtenaren met kennis van zaken werden geciteerd.
De bouwplaats in de provincie Mersin is de grootste in zijn soort ter wereld, maar Rosatom zei in een verklaring dat “de huidige transacties aanzienlijk lager zijn” dan het cijfer dat door de Turkse ambtenaren werd verstrekt.
Het bedrijf weigerde echter verder commentaar te geven en zei dat de financieringsovereenkomsten voor het project privé zijn.
Een rapport van het Anadolu Agency (AA) bevestigde later de overdracht van 5 miljard dollar, die volgens het rapport tot stand kwam na de ontmoeting van minister van Financiën Nureddin Nebati met de Russische zijde.
Het project wordt gefinancierd door de grootste Russische kredietverstrekkers, de Sberbank en de Sovcombank, die beide onder westerse sancties vallen als gevolg van de invasie van het Kremlin in Oekraïne.
De Turkse functionarissen die met Bloomberg spraken, zeiden dat de financiering alle aankoopbehoeften voor de centrale van Akkuyu in de komende twee jaar moet dekken.
De Akkuyu-kerncentrale, het grootste energieproject van Turkije en Rusland, werd onthuld tijdens een openingsceremonie die werd bijgewoond door functionarissen van beide landen. De centrale wordt gebouwd in het kader van een samenwerkingsovereenkomst die in 2010 werd ondertekend.
De eerste eenheid van de centrale, van de in totaal vier, moet medio 2023 operationeel zijn, een grote stap om aan de almaar groeiende energiebehoeften van Turkije te voldoen.
De overige drie reactoren moeten eind 2026 in bedrijf worden genomen, in een tempo van één per jaar, om uiteindelijk een totale geïnstalleerde capaciteit van 4.800 megawatt (MW) te hebben.
Na voltooiing zal de centrale, die naar verwachting jaarlijks 35 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit zal produceren, voorzien in ongeveer 10% van de binnenlandse elektriciteitsbehoefte, aldus een eerdere verklaring van de minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Dönmez.
Akkuyu is het eerste kerncentraleproject ter wereld dat wordt uitgevoerd volgens een “build-own-operate”-model. In het kader van het langetermijncontract heeft Rosatom ermee ingestemd het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de exploitatie en de ontmanteling van de centrale voor haar rekening te nemen.
Bron: Sabah