Een leraar die zijn geluksmomenten met zijn leerlingen op sociale media deelt, heeft een nieuw onderwijsdebat ontketend, waarbij mensen hem bekritiseren door te zeggen dat men geen influencer kan zijn terwijl men lesgeeft.

İhsan Kartoğlu, een leraar in de oostelijke provincie Kars, heeft zo’n 480.000 volgers op Instagram en bijna 60.000 op Twitter.

Zijn volgers verblijdend met foto’s en video’s van hem en zijn leerlingen, verdedigt Kartoğlu wat hij doet.

“Ik hoef mijn werk niet op dezelfde manier te doen als anderen. Alle ouders van de studenten hebben toestemming gegeven voor het plaatsen van die beelden,” zei hij.

“Er wordt een lastercampagne tegen mij gevoerd. Ik verdien geen geld aan het schenden van kinderrechten.”

Na enkele klachten van een groep gebruikers van sociale media werd een administratief onderzoek ingesteld tegen Kartoğlu, waarna de leraar een disciplinaire straf kreeg.

“De posts die ik maak op sociale media vergroten mijn communicatie met kinderen”, verklaarde Kartoğlu.

Tegenstanders

Een van de tegenstanders van wat hij doet is een academicus van de Faculteit Educatie van de Yüzüncü Yıl Universiteit in de oostelijke provincie Van.

“In één video lacht de leraar het Turkse accent van een studente uit en maakt hij haar belachelijk terwijl ze getallen telt,” zei Yusuf Kızıltaş.

“Bovendien kunnen sommige kwaadwillende mensen deze video’s tegen kinderen gebruiken.”

Herinnerend aan het feit dat Kartoğlu voor zijn beroep als leraar een YouTuber was, verklaarde Kızıltaş: “Sommige leraren rennen achter roem aan door posts te uploaden die de rechten van kinderen schenden.”

Şahin Antaktalıoğlu, een jurist expert op het gebied van kinderrechten, was het met de academicus eens.

“Afbeeldingen of video’s van leerlingen mogen niet worden gedeeld vanwege een mededeling van het ministerie van Onderwijs.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by İhsan Kartoğlu (@ikartoglu)

Bron: Hürriyet