Op 16 mei praat schrijfster Dilara Bilgiç in de Rode Hoed in Amsterdam over de verhalen in haar boek De gelabelde en gaat ze in gesprek met andere vrouwen over labels, vooroordelen en de weg uit het hokjesdenken.
In De gelabelde demonstreert Bilgiç hoe onze klassieke neiging tot hokjesdenken vaak meer kwaad dan goed doet en beschrijft ze haar eigen pogingen zich te ontworstelen aan allerlei labels, en wat het je kan opleveren voorbij die grenzen te kijken.
De mens, hoe overtuigd ook van zijn objectiviteit, aanschouwt de wereld altijd door de eigen, gekleurde bril en heeft van nature een diepgewortelde neiging tot categorisering. Bewust of onbewust, de hele dag door plaatsen we de mensen die we tegenkomen in hokjes.
Ook Dilara Bilgiç betrapt zichzelf zo nu en dan op hokjesdenken. Tegelijkertijd wordt ze zelf geconfronteerd met allerlei labels en ondervindt aan den lijve hoe willekeurig het allemaal is: waar de een haar bestempelt als een conservatieve, fundamentalistische moslim, plakt de ander haar het label van seculiere, culturele moslim op.
Voor haar Nederlandse vrienden is zij de Turk, voor haar Turkse familie de Hollander; de een noemt haar feminist, de ander antifeminist.
Tijdens de bijeenkomst in De Rode Hoed op 16 mei gaat Dilara Bilgiç in gesprek met diverse deskundigen: Malika Ouacha, cultureel antropoloog en docent aan de School of Social Work van Hogeschool Windesheim, Jellie Sierksma, universitair docent ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Utrecht, Ebru Aydin, socioloog, moderator, programmamaker, docent en fotograaf, en Emine Uğur, sociaal dienstverlener en Trouw-columnist.
Er is muziek van Dilara Tunes, singer-songwriter uit Amsterdam met Turkse roots.
Bron: Nederlandse media