Archeologen hebben zeldzame oude gravures van Assyrische goden ontdekt in een ondergronds complex in het zuidoosten van Turkije – een ongekende vondst in een grensgebied van het machtigste rijk ter wereld bijna 3.000 jaar geleden.
Het uitgehouwen tafereel stelt tenminste zes goden voor, waaronder Hadad, de Mesopotamische god van de stormen; de maangod Sîn; de zonnegod Šamaš; en Atargatis, de vruchtbaarheidsgodin van de regio.
De aard van de ontdekking is ook ongewoon: de politie vond het ondergrondse complex in 2017, na het volgen van een geheime gang naar het vanuit een modern huis van twee verdiepingen in het dorp Başbük, ongeveer 50 kilometer van de stad Şanlıurfa.
De oude inscripties bevonden zich in een verborgen tunnelcomplex dat door plunderaars was gevonden voordat archeologen een reddingsoperatie uitvoerden.
De kunst, die in een rots is uitgehouwen, werd gevonden in een verborgen ondergronds complex dat was verborgen onder een woonhuis in het afgelegen dorp Başbük, in het zuidoosten van Turkije nabij de Syrische grens.
Hoewel de kunst eerst door plunderaars werd ontdekt, is het ontelbare complex van tunnels nu door archeologen bestudeerd na een reddingsmissie.
Zij dateerden het in het eerste millennium v. Chr. – waarschijnlijk tussen 900 en 600 v. Chr. toen het gebied, en een groot deel van het Nabije Oosten, werd beheerst door de Neo-Assyriërs.
Het kunstwerk is ingekrast op een 3,96 m lang rotswandpaneel, waarvan de contouren in zwart zijn geschilderd. Het toont een processie van acht Syrisch-Anatolische godheden.
Police tracked looters to the subterranean complex, likely built during a time when the Assyrian Empire was expanding in the region in the 8th century B.C. https://t.co/HpruPdC65y
— National Geographic (@NatGeo) May 11, 2022
Onder hen bevinden zich de stormgod Hadad, de belangrijkste godin van Syrië, Atargatis, de maangod Sîn, en de zonnegod Šamaš, gevolgd door anderen die moeilijker te identificeren zijn.
Eén Aramese inscriptie draagt mogelijk de naam van een bekende Neo-Assyrische functionaris, Mukīn-abūa, die misschien de regio beheerste.
“Dit rotswandpaneel is het eerste bekende voorbeeld van een Neo-Assyrisch rotsreliëf met Aramese inscripties, met unieke, regionale iconografische variaties en Aramese religieuze thema’s,” schrijft het team in het onderzoeksartikel, gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity.
Omdat de kunstenaars in de oudheid alleen de bovenlichamen of hoofden van de figuren voltooiden, en de ruimte eronder onaangeroerd lieten, lijkt het erop dat het werk in de oudheid nooit werd voltooid. Dit zou het gevolg kunnen zijn van “regionale onrust, een machtswisseling, of een andere reden die het werkschema beïnvloedde”, schrijft het team.
Verder onderzoek is nodig om meer te weten te komen over het complex, dat meer dan 30 meter lang is en via in de rotsen uitgehouwen trappen afdaalt in de grond naar een lagere galerij, waar wellicht nog meer ontdekkingen te wachten staan. De werkzaamheden zijn momenteel opgeschort terwijl de autoriteiten de instabiele tunnels veilig maken.
“Het processiepaneel, dat bezoekers in de bovenste galerij zou hebben begroet, moet nog al zijn geheimen prijsgeven,” schrijft het team.
“Het rotswandpaneel van Başbük behoort tot de weinige dergelijke reliëfs die sinds het midden van de negentiende eeuw zijn gevonden en toekomstige opgravingen kunnen er nog meer aan het licht brengen.”
Bron: Turkse media