President Recep Tayyip Erdoğan heeft de plannen van de regering voor een nieuwe grondwet in Turkije herhaald.

“We houden vast aan onze wil om onze natie te redden van de huidige grondwet, die het product is van een staatsgreep”, zei Erdoğan tijdens een ceremonie in de hoofdstad Ankara.

Erdoğan dringt aan op de opstelling van een nieuwe grondwet onder burgerlijk bestuur ter vervanging van de huidige grondwet, die na een militaire staatsgreep in 1980 werd ingevoerd.

Op het evenement onderstreepte hij de vele pogingen van zijn regering in het parlement om een nieuwe grondwet in te voeren, opgesteld met een democratische aanpak en geschreven in duidelijke taal.

“Met dit doel voor ogen hebben wij zelfs de leiding genomen over de oprichting van een parlementaire commissie met een gelijk aantal leden van alle partijen,” zei hij, eraan toevoegend dat dit werd gedwarsboomd door de “onverzoenlijke en obstructieve houding” van de oppositiepartijen.

Hij beloofde echter “een burgerlijke, libertaire en inclusieve grondwet” aan te nemen wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Erdoğan benadrukte dat het veranderen van de grondwet en andere wetten geen slechte zaak is, maar dat de kwaliteit van de handhaver “net zo belangrijk is als de nauwkeurigheid van de wetten”.

“De rechtsstaat is een conditio sine qua non voor de democratie”, benadrukte de president.

“Als politicus die te lijden heeft gehad onder vele onrechtmatige verdachtmakingen, pesterijen en straffen, heb ik sinds de dag dat ik mijn ambt aanvaardde, gestreefd naar versterking van de rechtsstaat in Turkije.”

“Door de hervormingen die we hebben doorgevoerd, hebben we de rechtsstaat geconsolideerd op een breed gebied, van de grondwet tot wetten, van administratieve praktijken tot internationale verdragen,” voegde hij eraan toe.

Grondwet

De huidige grondwet, die na een militaire staatsgreep in 1982 werd opgesteld, is sindsdien herhaaldelijk gewijzigd. De bloedige staatsgreep van 1980, die leidde tot de opsluiting van honderdduizenden mensen samen met massaprocessen, martelingen en executies, is nog steeds een donkere periode in de Turkse politieke geschiedenis.

Erdoğan wil dat Turkije in 2023 een door burgers opgestelde grondwet heeft, wat samenvalt met de honderdste verjaardag van de stichting van de Republiek Turkije.

Bron: Sabah