Turkije probeert meer Russische toeristen aan te trekken door het gebruik van het Russische betaalsysteem Mir in Turkije uit te breiden en zo de betalingsknelpunten als gevolg van de westerse sancties te omzeilen.
Turkije wil de inkomsten uit toerisme dit jaar naar een hoger niveau tillen en de door de crisis getroffen economie nieuw leven inblazen nadat een valutacrash de waarde van de lira heeft gehalveerd.
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Turkije leunt zwaar op Russische energie, handel en toerisme.
In 2019 bedroeg het handelsvolume tussen de twee landen 26,3 miljard dollar (25,07 miljard euro), terwijl Rusland ook een van de belangrijkste energieleveranciers voor Turkije is.
NAVO-lid Turkije is principieel tegen de westerse sancties tegen Rusland en heeft zich daar niet bij aangesloten.
Turkije wil goede betrekkingen onderhouden met zowel Rusland als Oekraïne, terwijl de economische crisis in het land zelf verergert en de inflatie door de stijgende energie- en graankosten een hoogtepunt in 20 jaar bereikt.
Daarom worden inkomsten uit toerisme van vitaal belang geacht om het gapende tekort op de lopende rekening terug te dringen, maar de beperkingen op kaartbetalingen en vluchtoperaties ten gevolge van de sancties hebben de vrees doen ontstaan dat het Russische toerisme naar Turkije zal inzakken. Maar Turkije heeft misschien een oplossing gevonden.
Russen kunnen met Mir-kaarten betalen
De Amerikaanse kaartgiganten Mastercard en Visa hebben hun Russische activiteiten opgeschort als onderdeel van de Amerikaanse sancties om president Vladimir Poetin te straffen.
Maar Turkije heeft een formule om Russische toeristen naar Turkije te laten reizen en zo de schorsing van Visa en Mastercard te omzeilen: Russen in Turkije krijgen toegang tot hun tegoeden via het Russische betalingssysteem van eigen bodem, Mir.
Rusland creëerde Mir (Russisch voor “vrede” of “wereld”) in 2014 uit vrees dat westerse sancties tegen Russische banken en zakenmensen over de annexatie van de Krim transacties met Mastercard en Visa zouden kunnen blokkeren.
Mir werd later geïntroduceerd in enkele buitenlandse landen waar Russen reizen en wonen.
De Mir-kaarten, die voor bankoverschrijvingen worden gebruikt, worden volgens de Bank van Rusland aanvaard in de hele Russische Federatie en in 12 andere landen, waaronder Armenië, Kirgizië, Kazachstan, Belarus, Vietnam en Cyprus. Eind 2021 bedroeg het aantal uitgegeven Mir-kaarten in totaal 113,6 miljoen.
Betalingen met Mir-kaarten in Turkije worden momenteel aanvaard door Isbank, Ziraat Bankasi en VakifBank. Isbank is in 2019 begonnen met het accepteren van Mir-kaarten, onder verwijzing naar de handelsbetrekkingen tussen beide landen.
De pogingen van Turkije zouden kunnen worden geïnterpreteerd als het omzeilen van de sancties tegen Rusland, waarschuwen sommige deskundigen.
Doelstelling voor inkomsten uit toerisme haalbaar?
De Turkse regering hoopte dit jaar op een opleving na de COVID-19 en mikte op een toerismeomzet van 35 miljard dollar in de prepandemische periode.
Volgens Atabay zal Turkije dit doel echter niet kunnen bereiken. Ze zegt dat de Russische economie dit jaar naar verwachting met 10% zal krimpen.
“Hun munt heeft aan waarde verloren, de inflatie is gestegen. Daardoor is de koopkracht van Russische toeristen en Russische mensen afgenomen. Sommige Russische burgers zullen ook afzien van vakantie,” zei ze.
Ongeveer 4,7 miljoen Russische toeristen, op een totaal van 24,7 miljoen buitenlandse toeristen, bezochten Turkije vorig jaar, goed voor 19% van het totale aantal toeristen, gevolgd door Duitsland met 12,5% en Oekraïne met 8,3%, volgens cijfers van het Ministerie van Toerisme.
Bron: Sabah