Het ministerie van Land- en Bosbouw van Turkije is begonnen met uitgebreide controles op salmonella in alle ingevoerde producten van Kinder Suprise na berichten over salmonellagevallen in Europa.
Het ministerie en Ferrero Turkije, dat met chocolade bedekte plastic eieren importeert, hadden eerder aangekondigd dat er tot dusver geen risico was bij de invoer uit Europa, maar dat de producten aan een strenge inspectie zouden worden onderworpen.
Volgens een op 15 april gedateerd en dinsdag openbaar gemaakt document heeft het ministerie zijn met de inspectie van ingevoerde levensmiddelen belaste afdelingen opdracht gegeven analyses op salmonella uit te voeren voor alle producten die verband houden met Kinder-eieren, ongeacht de bron van invoer of de fabrieken waar zij worden geproduceerd.
Eerder had Ferrero Turkije, de importeur van Kinder Suprise, een verklaring afgelegd dat slechts één model eieren, Surprise Maxi, was ingevoerd uit de Belgische fabriek van het bedrijf waar de salmonellagevallen vandaan kwamen.
Eerder deze maand meldden negen Europese landen in totaal 150 gevallen van salmonella die in verband werden gebracht met een chocoladefabriek van Kinder Suprise in België, die inmiddels is gesloten.
“De meeste gevallen betreffen kinderen jonger dan 10 jaar en velen zijn in het ziekenhuis opgenomen”, aldus het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.
Verontschuldigingen
De Italiaanse zoetwarengigant Ferrero heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de uitbraak op het hoogtepunt van de paasvakantie.
Symptomen van salmonella zijn onder meer diarree, buikkrampen, misselijkheid, braken en koorts.
Hoewel de meeste gevallen binnen een paar dagen verdwijnen, kunnen de symptomen ernstig zijn en leiden tot ziekenhuisopname, vooral bij zeer jonge mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Europese gezondheidsfunctionarissen die de uitbraak onderzoeken, vermoeden dat deze te wijten is aan slechte karnemelk in de Belgische fabriek.
Ferrero begon weken geleden chocolade-eieren en andere producten terug te roepen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en elders.
Onlangs breidde het bedrijf zijn terugroepactie uit tot de Verenigde Staten, waarbij het erkende dat sommige van de verkochte producten in de besmette Belgische fabriek waren gemaakt.
Bron: Sabah