Er is een rechtszaak aangespannen om het prominente Turkse “We Will Stop Femicide Platform” op te heffen, in een nieuwe aanval op de rechten van de vrouw.
Er is een rechtszaak aangespannen om het prominente Turkse “We Will Stop Femicide Platform” (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu) op te heffen.
Het platform, dat campagne voert om een einde te maken aan vrouwenmoorden in Turkije en de Turkse regering regelmatig bekritiseert wegens ontoereikende wetten om geweld tegen vrouwen te bestrijden, zei dat de rechtszaak was aangespannen door het openbaar ministerie van Istanbul.
Het openbaar ministerie beschuldigt het platform van “handelen in strijd met de wet en de goede zeden”.
De groep houdt een register bij van alle gerapporteerde moorden op vrouwen door gewelddadige mannen. Uit haar laatste gegevens blijkt dat er vorige maand in Turkije minstens 24 vrouwenmoorden zijn gepleegd.
“Wij zien deze rechtszaak tegen het We Will Stop Femicide Platform niet alleen als een aanval op onze strijd. We weten dat deze aanval er een is tegen de gehele democratische publieke opinie,” zei de groep in een verklaring.
“De inspanningen van de regering, die haar handtekening onder het Verdrag van Istanbul heeft ingetrokken ten koste van het alleen laten van vrouwen en LGBTIQ+ individuen tegen geweld, om deze strijders te intimideren staan niet los van de vele onrechtvaardigheden in het land,” voegde het eraan toe.
Het platform roept de Turkse regering regelmatig op om het Verdrag van Istanbul, een verdrag van de Raad van Europa dat de ondertekenaars verplicht om geweld tegen vrouwen te stoppen, opnieuw in te voeren.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği
Hukuksuz Davalarla Kapatılamaz#KadınCinayetleriniDurduracağızDerneğimize açılan içi boş kapatma davasına yönelik açıklamamız: https://t.co/FWFUfWueEh pic.twitter.com/mawzyyBSFE
— Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (@KadinCinayeti) April 13, 2022
Fidan Ataselim, algemeen secretaris van WWSF, zei: “Wij zien dit niet alleen als een aanval op ons. Voor ons is dit een aanval op alle vrouwen in Turkije, op alle sociale bewegingen, op de hele democratische publieke opinie.”
Het was een groteske actie, zei Emma Sinclair-Webb, Turkije-directeur van Human Rights Watch. “Het is zeer provocerend,” zei ze. “De autoriteiten weten heel goed dat dit een zeer succesvolle en zeer zichtbare campagne is.
“Ze trokken zich terug uit de conventie van Istanbul, en de samenleving reageerde heel sterk. Nu proberen ze de samenleving te polariseren. Ze proberen onze beweging te marginaliseren, maar daar zullen ze niet in slagen, omdat wij een organisatie zijn die haar kracht put uit de samenleving,” zei Ataselim.
“Uiteindelijk is dit een splijtzwam, bedoeld om vrouwen tegen elkaar op te zetten,” zei Webb.
“Erdoğan zet vrouwen tegen vrouwen op in een poging om de steun van religieuze, vrome, conservatieve vrouwen te versterken tegen vrouwen die volgens hen immoreel zijn,” zei ze. “Ze proberen hier een cultuuroorlog van te maken.”
WWSF, met 750 actieve leden, werd in 2010 opgericht als reactie op de moord op een 17-jarige studente door haar partner.
De organisatie heeft een landelijk netwerk dat juridische ondersteuning biedt aan overlevenden van huiselijk geweld, maar ook gegevens verzamelt over vrouwenmoorden, rechtszaken volgt en bijeenkomsten organiseert.
Bron: Turkse media