Turkije is van plan toeristen uit Israël, Libanon en Libië naar zijn zuidelijke kusten te lokken via een binnenkort te openen route.
De eerste passagiers zullen vanuit de regio naar de haven van Gazimağusa (Famagusta) in de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) worden vervoerd.
Later zal de route ook dienen als een zeebrug tussen de zuidelijke Turkse stad Hatay en verschillende landen, waaronder Israël, Libië en Libanon.
Vorige week werd een persrondleiding gehouden bij het HADO-project, dat ook een belangrijk onderdeel is van de “Expo 2021 Hatay” die vanaf 1 april in het district Arsuz van Hatay zal plaatsvinden.
Volgens de informatie die tijdens de persrondleiding werd verstrekt, werd de fundering voor HADO, dat van Hatay een handels- en toeristisch centrum moet maken, in 2020 gelegd.
Voor het project is in deze regio een haven gebouwd die voldoet aan internationale normen om het internationale zeevervoer van Turkije nieuw leven in te blazen.
Het 100 meter lange (328 voet lange) en 4 meter brede dok dat in de HADO-haven is gebouwd, is ontworpen voor boten met een brutotonnage van minder dan 500 ton.
Hatay’ımızı ticaretin ve turizmin merkezi haline getirecek deniz otobüsü projesi başlıyor. @hadohatay pic.twitter.com/1kAF1mWdSq
— HBB TV (@Hataybbtv) March 18, 2022
In de haven is voldaan aan alle veiligheidseisen die door de maritieme industrie zijn gesteld op basis van de richtlijnen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).
De faciliteit werd ook aangewezen als maritieme grenspoort na een besluit van de president.
Bülent Ok, plaatsvervangend secretaris-generaal van Hatay, zei dat de haven nu klaar is voor internationaal passagiersvervoer.
HADO-passagiers zullen in de eerste fase regelmatig naar de haven van Famagusta in de TRNC worden vervoerd voor strategische doeleinden en in de volgende fase zullen routes naar Israël, Libië en Libanon aan de Middellandse Zee worden georganiseerd, zei Ok.
Spookstad heropent
Ok merkte op dat de Famagusta-reizen vijf uur zullen duren en zei dat de planning voor de geleidelijke heropening van het Turks-Cypriotische Varosha (Maraş), na 46 jaar als spookstad te zijn verlaten, nu is voltooid.
“Met de opening van Maraş voor het toerisme zal ons verkeer waarschijnlijk meer toenemen dan we verwachten. Daarom hebben we voor Famagusta gekozen.
Famagusta wacht nu op de heropening van Maraş voor het toerisme om terug te keren naar de goede oude tijd,” zei hij.
Varosha werd op 8 oktober 2020 gedeeltelijk heropend voor het publiek, na tientallen jaren een spookstad te zijn geweest.
De stad werd verlaten nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 11 mei 1984 resolutie 550 had aangenomen, waarin staat dat de stad alleen kan worden hervestigd door de oorspronkelijke bewoners. De stad ligt in de TRNC en mocht alleen worden betreden door Turks legerpersoneel dat in Turks Cyprus was gestationeerd.
Varosha is een voorstad van Famagusta, een stad die voor 1974 het toeristische centrum van Cyprus was dankzij de ongerepte stranden en moderne hotels.
Nadat de 15.000 Grieks-Cypriotische inwoners van Varosha waren gevlucht voor de oprukkende Turkse troepen, werd het gebied omheind om elke toegang te beletten. Tot afgelopen oktober, toen de Turkse en Turks-Cypriotische autoriteiten de heropening van het gebied aankondigden.
Stimulans voor religieus toerisme
Ok zei verder dat in het kader van het project ook al het passagiersverkeer in de regio is geanalyseerd.
“Wij hebben vastgesteld dat er veel mensen van katholieke, orthodoxe en joodse geloofsovertuigingen naar Hatay en Gaziantep komen voor religieuze doeleinden”.
“Het is een belangrijk religieus centrum,” zei hij, aangezien de plaats een van de bedevaartsoorden is voor christenen van vele denominaties.
“We verwachten 100.000 passagiers per seizoensperiode, dat is een spanwijdte van zes maanden,” zei Ok.
Bron: Sabah