De Turkse lira stevent af op de grootste wekelijkse daling sinds het begin van het jaar.
De Turkse lira kelderde donderdag met meer dan 5% doordat beleggers op zoek gingen naar ‘veilige’ investeringen na de invasie van Russische troepen in Oekraïne.
Hierdoor ontstond bezorgdheid over nieuwe inflatiedruk in Turkije en riep Ankara op tot vertrouwen in de lokale munt.
De lira was de afgelopen twee maanden gestabiliseerd dankzij een regeling die lire-deposito’s beschermt op de valutamarkt.
De lira is deze week met 3,9% gedaald tot 14,19 per dollar en behoort daarmee tot de slechtst presterende valuta’s van opkomende markten.
Alleen de Russische roebel en de valuta’s van twee andere Oost-Europese landen, Polen en Hongarije, hebben het slechter gedaan tegen de achtergrond van Ruslands aanval op Oekraïne.
Staatsbanken verkochten deze week ongeveer $3.5 miljard om de Turkse lira te ondersteunen, volgens handelaren die niet geïdentificeerd willen worden omdat ze niet gemachtigd zijn om in het openbaar te spreken.
De Turkse lira daalde donderdag met meer dan 4 procent ten opzichte van de dollar, de grootste daling sinds een valutacrisis in december toenam, en de aandelen kelderden nadat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen.
Het conflict aan de overkant van de Zwarte Zee in het noorden van Turkije doet de bezorgdheid over de economische en financiële stabiliteit in het NAVO-lid herleven.
De lira daalde vorig jaar met 44 procent ten opzichte van de dollar en de inflatie steeg tot een twee decennia hoog percentage van 48,7 procent nadat de grondstoffenprijzen wereldwijd stegen en president Recep Tayyip Erdoğan de centrale bank opdroeg de rente te verlagen.
Turkije zal dit jaar waarschijnlijk ook een scherpe daling van de inkomsten uit toerisme en export zien vanuit Rusland en Oekraïne, twee landen die goed zijn voor een aanzienlijk deel van zijn bezoekers, zei Murat Kubilay, een in Istanbul gevestigde econoom.
Over de Russische invasie in Oekraïne: “Een militaire escalatie zal waarschijnlijk een negatieve impact hebben op bezoekers uit deze twee landen en maar liefst een kwart van Turkije’s toeristische inkomsten van ongeveer 24,5 miljard dollar per jaar in gevaar brengen. Deze klap zou kunnen resulteren in een zwakkere lira”, zegt econoom Selva Bahar Baziki.
In januari tekende Turkije een valutaswap met de Verenigde Arabische Emiraten ter waarde van bijna 5 miljard dollar.
Maar economen zeggen dat de stap een noodoplossing is en geen vervanging voor een verantwoordelijk monetair en economisch beleid.
Bron: Turkse media