De zogenaamde “buren zonder grenzen”, Turkije en Servië vernieuwen hun vastbeslotenheid om de democratie verder te verstevigen en beide landen zullen samenwerken om etnische spanningen in de Balkan te verminderen. In een gezamenlijke persconferentie in Ankara herhaalden de ministers dat de democratie de “enige weg naar voren is.”

Dacic benadrukte de vastbesloten houding van Servië tegen de Gülenistische terreurbeweging. Over de aanwezigheid van Gülenistische instellingen in het Balkanland had de minister het volgende te zeggen: “Voor Gülenisten is er geen plaats in ons land. Turkije is onze bondgenoot. Er zijn niet meer dan 2 a 3 (Gülenistische) instellingen in heel Servië. Ons land streeft naar een onafhankelijk buitenlands beleid en hierbij horen geen Gülenistische instellingen.”

Geen afwachtende houding

De staatsgreep kwam ook aan aan bod: “Servië veroordeelde meteen de poging tot staatsgreep. We hielden geen ‘afwachtende houding’ aan en steunden de Turkse democratie.

Over het bezoek aan President Recep Tayyip Erdoğan’s zei Dacic : “Het was een zeer productief bezoek. Bij deze nodig ik mijn collega Mevlüt uit voor een volgend bezoek in Belgrado”. Çavuşoğlu repliceerde hierop door de Servische minister te bedanken voor zijn overtuigde houding tegen de staatsgreep en zijn steun aan de Turkse democratie.

Ethnische spanningen

Çavuşoğlu voegde hieraan toe dat Turkije en Servië samenwerken om een oplossing te vinden voor de spanning in de Bosnische deelstaat Republika Srpska: “We zullen samenwerken met Servië om de spanningen te verminderen in de Balkan”.

Voor zijn ontmoeting met  Çavuşoğlu werd Dacic ontvangen door de Turkse premier Binali Yildirim. Tijdens deze ontmoeting herhaalde de Servische minister dat hij er naar uit keek om op verschillende vlakken – waaronder strategische samenwerking op hoog niveau – met Turkije samen te werken.

 Sabah