Volgens het Nederlands Bureau voor de Statistiek hebben de asielaanvragen van Turkse burgers in Nederland een recordhoogte bereikt.
Het land wordt alleen voorbijgestreefd door Syrië en Afghanistan.
Vorig jaar vroegen 2.460 Turkse burgers asiel aan in Nederland, aldus het statistisch instituut van Nederland. Turkije is daarmee het land met het op twee na hoogste aantal asielaanvragen, alleen Afghanistan en Syrië steken daar bovenuit.
Volgens berichtgeving van BBC Turks uit Den Haag is er sinds het begin van de vluchtelingencrisis in 2015 sprake van een enorme toename van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt in Nederland.
In 2021, met de gecombineerde effecten van de coronavirus pandemie, bereikte dit aantal een all-time high van meer dan 25.000.
Het land met het hoogste aantal asielaanvragen was Syrië, waar een burgeroorlog woedt; 8.380 asielaanvragen werden ingediend door Syrische burgers.
Daarna kwam Afghanistan, waar een burgeroorlog leidde tot een machtsovername door de Taliban. 3.500 Afghaanse burgers vroegen vorig jaar asiel aan in Nederland, velen van hen na de machtsovername door de Taliban.
Daarna kwam Turkije met bijna 2.500 asielaanvragen, een recordaantal. Volgens het instituut is het aantal aanvragen snel gestegen sinds de couppoging van 2016.
De aanvragers zijn nu voornamelijk dissidenten, oppositieleden, schrijvers, journalisten, mensenrechtenactivisten en vakbondsmensen.
Eritrea, Iran en Algerije behoren ook tot de landen van waaruit de meeste asielzoekers naar Nederland zijn gekomen.
Het aantal asielzoekers hangt nauw samen met negatieve maatschappelijke ontwikkelingen en het hardhandig optreden tegen de mensenrechten. Zo is het aantal asielzoekers uit Eritrea sterk gestegen na het uitbreken van het conflict in de Tigray.
Volgens gegevens van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn er momenteel 82 miljoen ontheemden in de wereld en dat aantal neemt alleen maar toe.
De meeste van die vluchtelingen zijn afkomstig uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar, en de meesten van hen verblijven in de buurlanden.
Bron: Turkse media