Een nieuwsgierige Poolse diplomaat heeft een unieke methode van “histracking” gebruikt om uiteindelijk de locatie te vinden van de verloren antieke stad Thebasa in zuid-centraal Anatolië.
Robert D. Rokicki, een diplomaat op de Poolse Ambassade in Ankara, vond Thebasa in 2021 in het dorp Pinarkaya in de zuidelijke provincie Karaman.
Gedurende de laatste twee eeuwen hebben vele geleerden en reizigers tevergeefs getracht deze stad te vinden.
Onder hen was een beroemde Britse schrijfster, avonturierster en staatsvrouw Gertrud Bell.
Het laatst bekende voorstel over de ligging van Thebasa werd in 1991 ingediend door een Oostenrijkse academica Gertrud Laminger-Pascher.
De stad Thebasa neemt een kleine maar kenmerkende plaats in de geschiedenis in.
Volgens de Romeinse geograaf Plinius lag zij in het Taurusgebergte en was zij een van de meest prominente steden van de provincie Lycaonië, een grote regio in het binnenland van Klein-Azië.
Rokicki zei dat Thebasa geen Troje is, maar wel een rol heeft gespeeld in de geschiedenis.
Hij zei dat hij het bij toeval ontdekte tijdens een trektocht door de woeste landschappen van Anatolië.
“Ik kan hier vrij mijn favoriete manier van toerisme beoefenen, die ik ‘histracking’ noem – off-road wandelen op zoek naar historische plaatsen. Het combineert natuurlijke en culturele ontdekking. Turkije is ’s werelds beste bestemming voor dit soort activiteiten, omdat het rijk is aan historische monumenten, natuurlijke wonderen en een vriendelijke omgeving biedt,” zei hij.
Volgens Rokicki’s onderzoek kregen Thebasa en zijn kasteel een nieuwe betekenis na de islamitische verovering van Cilicië, toen het een van de cruciale forten werd aan de oostelijke grens van Byzantium.
“In 793 gaf Thebasa zich over aan het leger van Abdurrahman bin Abdalmalik vanwege waterschaarste; in 805 werd het hersteld op initiatief van keizer Nikephoros I, en in 806 werd het verwoest tijdens de grote veldtocht van kalief Harun ar-Rashid,” legde hij uit.
“Als gevolg van de schaarse en dubbelzinnige informatie is de stad op verschillende plaatsen gezocht, die vaak ver uit elkaar liggen,” voegde hij eraan toe.
Volgens professor Stephen Mitchell, een van de grootste onderzoekers van Klein-Azië, een fellow van de British Academy en ere-secretaris van het British Institute in Ankara, lost de studie een al lang bestaand raadsel van de historische geografie van Klein-Azië op en helpt zij om enkele voorheen hardnekkige problemen van wegen en communicatieroutes tussen Konya en Adana te begrijpen.
“Zijn werk (van Robert D. Rokicki) voegt een heel nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van het conflict tussen de Byzantijnen en de Arabieren in de 10e en 11e eeuw,” zei hij.
Er is bijna twee eeuwen gezocht naar Thebasa, waarbij ten minste acht verschillende locaties in aanmerking zijn genomen.
Door zijn ligging, ver weg van de belangrijkste, of liever bekende routes, werd het niet alleen voor aanvallers verborgen gehouden, maar ook voor geleerden en reizigers.
Bron: Sabah