Een in de VS gevestigde Turkse academicus heeft een nieuwe molecule ontdekt die in vetweefsel wordt geproduceerd en die een soortgelijke werking zou kunnen hebben als insuline en de bloedsuikerspiegel snel zou kunnen reguleren.
De ontdekking van Gencer Sancar, een postdoctoraal onderzoeker aan het Salk Institute for Biological Studies in San Diego, zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor de behandeling van diabetes.
Het zou ook de basis leggen voor nieuwe methoden in het metabolisme-onderzoek.
De studie, die werd gepubliceerd in Cell Metabolism, toont aan dat een hormoon met de naam FGF1 (Fib-roblast Growth Factor 1) de bloedsuiker reguleert door de vetafbraak te remmen.
In een interview met het dagblad Hürriyet zei Sancar dat FGF1 de bloedglucosespiegel kan verlagen door de vetverbranding te controleren, net zoals insuline.
Hij voegde eraan toe dat de ontdekking een belangrijke rol zou spelen in de toekomstige behandelingsmodaliteiten voor diabetespatiënten.
Het wordt ook beschouwd als een medische ontwikkeling die nieuwe horizonten zal openen in de behandeling van type 2 diabetes.
Sancar heeft een diploma moleculaire biologie van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (ODTÜ) in Ankara en een doctoraat van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland.
De academicus zet zijn werkzaamheden al meer dan zeven jaar in de VS voort.
Bron: Hürriyet