Armeense troepen hebben aan de andere kant van de grens posities van het Azerbeidzjaanse leger beschoten, zo heeft Bakoe zaterdag bekendgemaakt.
De Armeense troepen gelegerd in het Yukhari Shorja gebied vuurden automatische granaatwerpers en groot-kaliber wapens om ongeveer 13:50 uur plaatselijke tijd (9:50 uur GMT) in de richting van de Kalbajar regio aan de Azerbeidzjaanse kant, aldus een verklaring van het Azerbeidzjaanse Ministerie van Defensie.
“Als gevolg van de vergeldingsacties ondernomen door de Azerbeidzjaanse legereenheden, werd de tegenpartij onderdrukt,” zei het ministerie, dat geen verliezen van personeel of militaire uitrusting meldde.
“Momenteel is de situatie in deze richting stabiel, de Azerbeidzjaanse legereenheden controleren de operationele situatie,” voegde het eraan toe.
De betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië zijn gespannen sinds 1991, toen het Armeense leger Nagorno-Karabach bezette, een gebied dat internationaal erkend wordt als deel van Azerbeidzjan, en zeven aangrenzende regio’s.
Op 27 september braken nieuwe gevechten uit, waarbij het Armeense leger burgers en Azerbeidzjaanse troepen aanviel en humanitaire staakt-het-vuren-overeenkomsten schond.
Tijdens het 44 dagen durende conflict bevrijdde Azerbeidzjan verschillende steden en dorpen die door Armenië waren bezet. Een door Rusland tot stand gebrachte overeenkomst maakte op 10 november 2020 een einde aan de gevechten.
Tijdens het Nagorno-Karabachconflict van 2020 steunde Ankara Azerbeidzjan en beschuldigde het Jerevan van het bezetten van Azerbeidzjaanse gebieden.
Ondanks het recente conflict hebben regionale actoren pogingen ondernomen om de samenwerking in de regio te stimuleren.
Betrekkingen
Recentelijk hebben de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Armenië een nieuwe dimensie gekregen in de richting van normalisering, waarbij Turkse en Armeense speciale gezanten op 14 januari in Moskou bijeen zullen komen om de dialoog tussen Ankara en Jerevan te leiden.
Ditmaal hebben de verzoeningspogingen echter de zegen van Azerbeidzjan en Turkse functionarissen hebben gezegd dat Ankara het normalisatieproces met Azerbeidzjan zal “coördineren”.
De stap wordt gezien als onderdeel van een poging om een einde te maken aan de spanningen in de Kaukasus-regio.
Ankara heeft herhaaldelijk opgeroepen tot permanente vrede, stabiliteit en samenwerking in de regio en heeft verklaard dat dit een win-wininitiatief zou zijn voor alle regionale actoren in de Kaukasus.
Bron: Sabah