Tolga Özuygur is geen Tony Stark in termen van rijkdom of persoonlijkheid, ondanks het feit dat hij dezelfde passie deelt als het iconische personage uit het Marvel Universum dat ook Iron Man is: het ontwikkelen van lichaamspantsers.
De Turkse softwareontwikkelaar en “YouTuber” die een paar jaar geleden de krantenkoppen haalde met een half functionerend lichaamspak, heeft sindsdien een lange weg afgelegd.
De uitvinder uit Istanbul toonde onlangs een arm die lijkt op die van Iron Man en die wordt bestuurd via een microchip die onder zijn huid is geplant.
Het implantaat stelt hem in staat om te “vuren” wanneer hij zijn arm in schietpositie strekt, hoewel hij voorlopig niet van plan is om echt te vuren.
In plaats daarvan wil Özuygur de jeugd inspireren om nieuwe technologieën te ontwikkelen in een land dat zijn afhankelijkheid van invoer voor gevarieerde technologieën tracht te verminderen.
De chip maakt gebruik van radiofrequentie-identificatie (RFID) en Near-Field Communication (NFC) technologieën en is volledig programmeerbaar, voor meer alledaagse taken, zoals het op afstand openen van een deur of om identificatie te controleren.
Oyuncu Robert Downey JR.’ın canlandırdığı Iron Man karakterinin zırhını gerçek hayata uyarlayan Türk yazılımcı ve icatçı Tolga Özuygur şimdide deri altına yerleştirdiği bir çip sayesinde, tasarladığı demir adam koluna komutlar veriyor.
📎https://t.co/blSakcmtPJ pic.twitter.com/yGHFN989XG— Ajans Haber (@AjansHaberResmi) December 19, 2021
“Ik probeer gewoon de dingen die we in sciencefictionfilms zien echt te maken. Het is voor mij een soort experimentele techniek. Ik wil mensen, van jongeren tot volwassenen, inspireren om aan wetenschappelijke projecten te werken,” vertelde hij zondag aan Ihlas News Agency (IHA).
Özuygur zegt dat chipimplantaten onder de huid over de hele wereld gebruikelijk zijn, maar niet in Turkije, ook al gebruiken ze dezelfde technologie voor ID-verificatie, “zoals die gebruikt worden in elektronische buspassen,” zei hij.
“Dit is niet iets om de geest te controleren of anderen te volgen, zoals men ons wil doen geloven. Dit is een eenvoudige chip,” voegde hij eraan toe.
“Toch is het aan je verbeelding wat je met de chip wilt doen.”
Bron: Turkse media