De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdardoğlu, zei dinsdag dat hij presidentskandidaat zou kunnen zijn bij de volgende verkiezingen als de door de oppositie geleide Natie Alliantie zijn kandidatuur aanvaardt.
In een live televisie-interview antwoordde Kılıçdaroğlu op de vraag of hij zich kandidaat zou willen stellen voor het presidentschap:
“Als de (nationale) alliantie ermee instemt, is het prima. We hebben een alliantie, de leiders van de alliantie hebben elkaar nog nooit ontmoet of gesproken over deze kwestie. Daarom kan ik niet voor hen spreken. Als de alliantie de kwestie van de kandidatuur aanvaardt, zou ik natuurlijk vereerd zijn, maar deze kwestie is nooit besproken. Daarom is het niet juist om een individuele beslissing over deze kwestie te nemen. We moeten samenkomen, gaan zitten, praten en dan beslissen.”
“Wij verdedigen de democratie. Aan de andere kant is er geen democratie in de Volksalliantie, er heerst een autoritaire opvatting. Een persoon beslist en hij wordt gehoorzaamd. Daarom is onze sfeer heel anders dan de hunne,” voegde hij eraan toe verwijzend naar de regerende alliantie van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK).
Kılıçdaroğlu voegde eraan toe dat het hoofd van de alliantiepartner van de CHP, de leider van de Goede Partij (IP), Meral Akşener, kandidaat is voor het premierschap en niet voor het presidentschap, zoals ze eerder verklaarde.
“Het is niet juist om commentaar te geven op deze kwesties. Het is niet juist om privédiscussies binnen de alliantie met het publiek te delen. Mevrouw Akşener is het waard om premier te worden. Ze heeft staatservaring, ze is ook minister geweest. Daarom is haar verklaring er een die onze aandacht heeft,” zei hij.
Eerder dit jaar zei Akşener dat ze zich niet kandidaat zou stellen voor het presidentschap, maar dat ze kandidaat zou zijn voor de inmiddels opgedoekte positie van premier in Turkije bij de komende verkiezingen van 2023.
De rechtse IP werkt samen met de belangrijkste oppositie centrum-linkse CHP, de Gelukzaligheid Partij (SP) en de centrum-rechtse Democratische Partij (DPa) onder zogenaamde Millet İttifakı, die werd gevormd voor de algemene verkiezingen in juni 2018.
De Nationale Alliantie eist vaak vervroegde verkiezingen en een terugkeer naar het parlementaire systeem.
Regeringsambtenaren en het regerende blok hebben herhaaldelijk eisen van de oppositie voor vervroegde verkiezingen afgewezen en gezegd dat de volgende verkiezingen volgens plan in 2023 zullen worden gehouden.
Het is al meer dan vier jaar geleden dat Turkije overschakelde van een parlementair systeem op het huidige presidentiële systeem, nadat de meerderheid van de Turkse kiezers voor het nieuwe systeem had gekozen.
De Turkse kiezers stemden in het referendum van 16 april 2017 met 51,4% van de stemmen nipt voor een uitvoerend presidentschap.
De officiële overgang naar het nieuwe systeem vond plaats toen president Recep Tayyip Erdoğan de eed als president aflegde in het parlement na de algemene verkiezingen van 24 juni 2018, waarbij hij 52,6% van de stemmen won.
Bron: Turkse media