De Turkse maffiabaas Sedat Peker is naar verluidt aangehouden in de Verenigde Arabische Emiraten.
Het rapport bevatte geen verdere details.
Sedat Peker, een veroordeelde Turkse maffiabaas, is naar verluidt ook vastgehouden door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten en zou kunnen worden teruggestuurd naar Turkije, dat al lang om zijn uitlevering heeft gevraagd.
Miljoenen Turken bekeken de video’s waarin de maffialeider naar eigen zeggen staatsgeheimen blootlegt en banden tussen politici en de onderwereld aantoont.
Hij komt met aantijgingen aan het adres van prominente leden van regeringspartij AKP. Van een illegale overname van een luxe jachthaven, tot drugshandel, verkrachting en zelfs de moord op een jonge vrouw.
Hij spreekt over misdaden die hij zelf in opdracht van regeringsfunctionarissen zou hebben gepleegd, zoals het organiseren van een aanval op de redactie van een krant. Alle aantijgingen worden ontkend door de betrokkenen.
Peker, een voormalige bondgenoot van de regering, beschuldigt huidige en voormalige politici van het plegen van ernstige misdrijven, waaronder moord.
Zijn belangrijkste doelwit is minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die onder vuur ligt omdat hij geen plausibele verklaringen heeft gegeven voor de beschuldigingen.
Peker deelde een tijdlang video’s van een uur op YouTube om zijn kijkers te vertellen over de vermeende duistere daden van de politici, voordat hij naar verluidt door de autoriteiten in Dubai werd gewaarschuwd om uit veiligheidsoverwegingen geen video’s meer op te nemen. Sindsdien twittert hij.
Bezoek aan VAE
Erdogan zal in februari een bezoek brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten en heeft de afgelopen weken gezegd dat Turkije toenadering zoekt tot Egypte en Saoedi-Arabië.
De Turkse president heeft zich eerder uitgesproken over de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi en de manier waarop hij aan de macht kwam in wat volgens Ankara een militaire staatsgreep was in 2013.
De twee trokken hun ambassadeurs terug uit elkaars hoofdsteden kort na het begin van el-Sisi’s bewind.
Turkije heeft ook ijzige betrekkingen gehad met Saoedi-Arabië, vooral na de moord op journalist Jamal Khashoggi door een team van Saoedische agenten in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul in 2018.
Maar ook die lijken te versoepelen; een Turkse rechtbank die Saudische functionarissen bij verstek berecht voor de moord, zei dat het de beklaagden niet opnieuw zal berechten als Riyad hen al heeft vervolgd.
Volgens Aras is de verschuiving in Turkije ingegeven door een aantal factoren, waaronder het gevoel dat Ankara militair overbelast is door overzeese verplichtingen.
Nu de verkiezingen van 2023 in Turkije naderen, probeert Erdogan zich te ontworstelen aan de netelige internationale spanningen en buitenlandse investeringen naar het land te halen om te proberen de inzakkende economie te ondersteunen, zei hij.
“Als er verkiezingen op komst zijn, heb je een rustigere sfeer nodig en moet je buitenlands beleid en binnenlands beleid onder controle zijn.”
Bron: Turkse media