Turkije heeft zijn eigen record in theeconsumptie gebroken met een stijging van 3,5 tot 4 kilogram per persoon per jaar te midden van de coronavirus pandemie, volgens een rapport van het Internationale Thee Comité.
De consumptie in cafés of theehuizen is gedaald als gevolg van sluitingen en avondklokken, maar de pandemie heeft niet verhinderd dat de consumptie van thee eerdere niveaus heeft overschreden.
Ongeveer 275.000 ton van de vorig jaar in het land geproduceerde verwerkte thee werd volledig geconsumeerd, aldus het rapport.
“Als het gaat om het drinken van thee, zijn we het beste land ter wereld”, vertelde Mehmet Erdoğan, hoofd van de goederenbeurs in de provincie Rize aan de Zwarte Zee, ook bekend als de “theehoofdstad van Turkije”, op 29 november aan Demirören News Agency.
“Gemiddeld drinkt een persoon drie tot vijf glazen thee,” voegde hij eraan toe.
Volgens officiële gegevens drinkt een Turk zo’n 1.300 koppen thee per jaar, wat ook Erdoğan’s weddenschap ondersteunt.
Hij is trots op het resultaat omdat de productie en de consumptie van thee “de oorlog tegen de pandemie niet verloren hebben”.
“De mensen bleven thuis drinken.”
De titel van Rize als “de hoofdstad van de Turkse thee” dateert van 1924, een jaar na de oprichting van de Turkse Republiek.
Omdat de Ottomaanse sultan Abdülhamid II een theeverslaafde was, werden in 1878 theezaden uit Japan meegebracht en geplant in de noordwestelijke provincie Bursa.
Men begreep toen echter dat de Zwarte Zee geschikter was voor de aanplant van thee, en vanaf 1918 werden de eerste theezaden geplant in Batumi, het huidige Georgië.
Na de stichting van de Turkse Republiek werden de uit Batumi meegebrachte zaden in Rize geplant. Omdat het resultaat veelbelovend was, werd in 1947 in dezelfde provincie de eerste theefabriek van het land opgericht.
Uit de interviews van Demirören News Agency met de inwoners van Rize blijkt ook hoe de provincie thee ziet als “een nationale drank”.
“Ik ben een theeverslaafde die ongeveer 30 glazen per dag drinkt. Ik ben dol op thee en voel me tekort schieten als ik er geen drink,” zei Adem Cansız.
Abdülkadir Yağcı hield vol dat hij niet aan thee verslaafd is, maar zei dat hij ongeveer 10 glazen per dag drinkt.
Thee is een van de “onmisbare dingen in het leven” van Esra Çolak. “Ik drink thee waar, wanneer en hoe dan ook. Ik zet thee als ik me verveel,” zei ze.
Turkije is ook een belangrijke thee-exporteur. In de eerste acht maanden van 2019, een jaar voor de pandemie, bedroeg de thee-export van Turkije ruim 5,7 miljoen dollar.
Duitsland was de grootste afnemer met 128 ton, gevolgd door Noord-Cyprus.
“Parijs heeft Eiffeltoren, wij hebben nu ’s werelds grootste theeglas”
Bron: Hürriyet