De autoriteiten zijn begonnen met het opvolgen van de Hasanberg in Centraal-Turkije nadat de vulkaan, een van de grootste van het land, “activiteit” vertoonde na een reeks recente aardbevingen in de regio.
Het is ongeveer 10.000 jaar geleden dat de berg Hasan lava spuwde, maar de autoriteiten vrezen dat hij in het licht van de recente aardbevingen een comeback kan maken.
De berg, gelegen in de buurt van Erciyes, een andere slapende vulkaan, strekt zich uit over de provincie Aksaray en kijkt uit over een uitgestrekte vlakte op het Anatolisch plateau. Met zijn hoogte van 3.268 meter (10.721,79 voet) is hij een van de grootste van het land.
De laatst bekende uitbarsting was in het vroege Holoceen, toen de mensen zich gingen vestigen in plaats van een nomadische levensstijl te leiden.
De vulkaan werd reeds gemonitord, maar aardbevingen van kleine omvang in naburige provincies, waaronder Niğde, gaven aanleiding tot bezorgdheid. Deskundigen ontdekten inderdaad activiteit in de magmalagen van de berg.
“De berg Hasan heeft een vulkanisme en dit is een geologisch fenomeen dat evenredig is met aardbevingen,” vertelde Cezmi Türkmen, hoofd van de Aksaray tak van de Autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD).
Türkmen erkende dat het vulkanisme gemakkelijk kan worden beïnvloed door een aardbeving langs de breuklijn in het Tuz-meer, die de regio doorkruist.
Wetenschappers van de Aksaray Universiteit zullen in samenwerking met AFAD sensoren en meetapparatuur over de berg opstellen om de korstbewegingen en andere ongewone activiteiten bij de vulkaan in de gaten te houden.
“In sommige delen van de berg komt heet water vrij en wij zullen de temperaturen daarvan meten. Ze hebben gewoonlijk een vaste temperatuur van ongeveer 55 graden Celsius (131 graden Fahrenheit), maar elke opwaartse temperatuur betekent dat er activiteit is in de vulkaan,” zei hij.
Türkmen zei dat een plotselinge uitbarsting van de vulkaan uitgesloten was en dat ze de capaciteit hadden om bepaalde indicatoren die het uitbarstingspotentieel van de vulkaan aangeven, in de gaten te houden.
De meest recente aardbeving, met een kracht van 5,1, werd eerder deze maand geregistreerd in Konya, een provincie die grenst aan Aksaray. Konya is een van de provincies die op de breuklijn van het Tuz-meer liggen, samen met andere breuklijnen in de regio.
Vulkanen en aardbevingen zijn vaak niet met elkaar verbonden, maar ze kruisen elkaar toch omdat ze zich op dezelfde plaats bevinden: de randen van tektonische platen. Los daarvan zijn kleinschalige aardbevingen niets ongewoons onder de vulkanen, waar de druk van het magma op de ondergrondse rotsen bevingen teweegbrengt.
Turkije herbergt 13 vulkanen en nog meer gebieden met vulkanisch potentieel. Het is ook een aardbevingsgevoelig land en heeft in deze en de vorige eeuw duizenden mensen verloren door rampzalige bevingen. Eerder deze week deed een aardbeving met een kracht van 5,0 de noordelijke provincie Düzce beven en werd ze gevoeld tot in Istanbul in het westen.
Vulkanen zijn al duizenden jaren slapend in het land, maar deskundigen waarschuwen dat ze nog steeds aardbevingen kunnen veroorzaken.
Professor Şükrü Ersoy, een aardbevingsdeskundige, vertelde Demirören News Agency (DHA) na de aardbeving in Konya dat het om een “vulkanische aardbeving” zou kunnen gaan.
“Magma-activiteiten creëren misschien geen grote aardbevingen, maar ze hebben nog steeds het potentieel om een aardbeving tot een magnitude van 5,5 te genereren,” had hij gewaarschuwd.
Bron: Sabah