Naar Dardanellen (Çanakkale) in Borgloon, een stad in de Belgische provincie Limburg, flitsen met Google Maps zal je niet lukken.
De camerawagen van Google heeft er wijselijk voor gekozen om op de Tongersesteenweg te blijven en niet het smalle straatje in te manoeuvreren.
Ivo Gilisen van de Loonse geschiedkundige kring Kanunnik Daris kent Dardanellen wel.
“Een doodlopend straatje met werkmanshuisjes, gebouwd in de periode tussen de twee oorlogen. De huisjes zien er een beetje uit alsof ze getekend werden door kinderen. Het is een intrigerende straatnaam, maar ik heb nog niemand gevonden die de herkomst ervan heeft kunnen verklaren.”
‘De Dardanellen, Hellespont of Çanakkale is een zeestraat tussen Europa en Klein-Azië, in het noordwesten van Turkije’.
‘In het noorden loopt het water van de Zee van Marmara in de Dardanellen; in het zuidwesten komen de Dardanellen uit in de Egeïsche Zee.’
De lengte van de zeestraat is 65 kilometer, de breedte varieert tussen 1,2 en 6 kilometer.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden de Dardanellen (Çanakkale) het decor voor de Slag om Gallipoli, waar de geallieerden een stevige nederlaag leden tegen de Turken.
Maar waarom de zeestraat ook door Borgloon stroomt, weet niemand.
Guido Govaerts van de Erfgoedraad durft wel een gokje wagen.
“Die straatnaam? Ik heb altijd gedacht dat er een link was met de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij de Dardanellen. Die veldslag kwam toen veel in de media en ik vermoed dat het straatje naar die zeestraat genoemd is.”
Op termijn wil de stad alle huisjes aan de Dardanellen kopen.
“Mogelijk kunnen we er dan een fatsoenlijke huisvesting creëren met een sociale bouwmaatschappij of privé-investering, maar dat is een plan op lange termijn. Er wonen nog enkele mensen. Als die ooit vertrekken, zullen we laten weten dat we geïnteresseerd zijn.”
De huisjes mogen dan al gedoemd zijn om te verdwijnen, de naam Dardanellen mag blijven.
“Ik zou begot niet weten waar die naam vandaan komt, maar ik zie geen reden om hem te veranderen”, zegt Awouters.
Bron: Belgische media